Castelul Apor, Abuș
  • Codul din lista monumentelor:
  • MS-II-m-A-15585
  • Adresă:
  • Abuș, nr. 53
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Castelul care se află azi în această localitate are un plan în formă de dreptunghi, un singur nivel (parter), acoperiș de tip șold cu țiglă, și a fost ridicată prin reconstruirea castelului Gyulaffy la începutul secolului al XIX-lea, de către familia Apor. Nu demult casa a fost înapoiată moștenitorilor familiei Apor, care plănuiesc acum să creeze un obiectiv turistic.

Casa construită prezenta caracteristici ale stilului clasicist și ale stilului empire. În anul 1870 s-a mai adăugat fațadei principale un portic cu coloane, asupra căreia se află frontonul treptat. În partea fațadei din spate se află o parte de clădire mai mică – acesta poate era o verandă acoperită mai demult. La sfârșitul secolului al XIX-lea mai exista turnul înalt, octagonal, în stil baroc care se afla în parc și care era folosită de către familia Apor ca și bibliotecă. Această bibliotecă avea 6000 de volume de cărți, printre care manuscrise rare din arhivele familiei. Însă, acestea au dispărut, în mod „natural”, împreună cu turnul care le adăpostea.

Ultimul proprietar al clădirii era Apor (XIII.) István, după care, în anul 1945 clădirea a devenit proprietatea statului, îndeplinind diferite funcții de-a lungul anilor (magazin, han, școală, grădiniță de copii, casă de cultură).

Proprietarul actual: nu demult casa a fost înapoiată moștenitorilor familiei Apor, care plănuiesc acum să creeze un obiectiv turistic.

 

Cum ajungeți aici?