Castelul Bánffy, Sâncrai
  • Codul din lista monumentelor:
  • AB-II-a-B-00320
  • Adresă:
  • Sâncrai, str. Andrei Muresan nr. 100
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • publică

Castelul este o clădire istorică, cu un plan neuniform și fațade variate, având un impact de ansamblu pitoresc. Clădirea are două intrări, putând fi accesată fie dinspre Mureș, cu caleașca, fie dispre pădure, pe jos. Elementul dominant al castelului îl constituie efectul de castel medieval, cu plan în formă de octogon, cu turn cu patru nivele, care se impune prin dimensiunile sale vaste.

Deschiderile ferestrelor care diferă ca formă și dimensiuni, ușile semi-circulare, cu ornamente de scoici decorative, amplasate pe fiecare a doua latură a nivelului superior, cu deschidere spre un balcon mic, cât și turla frumos curbată, îi oferă întregului edificiu un aer fabulos. Un turn este amplasat și în colțul opus al fațadei dispre vest, orientată spre Mureș, forma în plan al acestuia este una dreptunghiulară, fiind mai mic decât perechea sa, dar construit tot în stil istoricist, completând astfel efectul de ansamblu. Între cele două turnuri se extinde o parte a clădirii cu fațadă neo-renascentistă. În prezent, accesul în această parte este realizat printr-o scară spirală din piatră, care pune viața în pericol. Partea de est, cea dinspre curte, include două clădiri construite cu decorații în stil neo-renascentist și neo-baroc, intrarea principală aflându-se în clădirea din partea dreaptă. Fațada laterală dinspre sud include un mic pridvor de zidărie, iar în partea nordică a ansamblului de clădiri s-a anexat un corp hexagonal, asemănător unui bastion, ceea ce amplifică atmosfera romantică a castelului.

Corpurile, de forme și dimensiuni diferite și elementele variate, tipice stilurilor arhitecturale istoriciste, cât și mediul natural, odinioară spectaculos, face ca acest castel din Sâncrai să fie una dintre cele mai pitorești, cele mai frumoase castele din rândul castelelor din Transilvania din ultimul secol. Cu timpul, parcul, care pe vremuri se extindea până la Mureș, a dispărut.

Drept de proprietate: În prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Alba și a fost renovat de curând.

Cum ajungeți aici?