Castelul Bethlen, Dragu
  • Codul din lista monumentelor:
  • SJ-II-a-A-05052
  • Adresă:
  • Dragu nr. 329
  • datare:

Oamenii de știință sunt de de părere că acest castel s-a construit de Kamuthy (II.) Balázs, iar aripa de vest conține edificiul care datează din anul 1620, care reprezintă baza prezentului castel. Cu mai mult de jumătate de secol, la sfârșitul sec. XVIII, începutul sec. XIX, proprietarul de atunci, contele Wesselényi (VI.) István a modificat conacul construit în stil renascentist, în castelul neoclasic, oferindu-i forma actuală de ”U”.

 Cel mai probabil, lucrările de construcție s-au finalizat în jurul anului 1816, fapt atestat de gardul și poarta cu plăcuța din fier forjat, prevăzut cu blazonul familiei și anul construirii, situat în fața castelului. Și urnele aflate pe stâlpii porții amintesc de începutul sec. XIX.

Se presupune că în anul 1848 castelul ar fi suferit pagube semnificative, deoarece la îndemnul contelui Wesselenyi (VI.) István, în timpul lucrărilor de amenajare a râului, acoperișul cu pantă frântă din aripa de est a fost schimbată cu un acoperiș simplu în două ape, modificându-se și distribuția ferestrelor pe fațadele principale ale clădirii. Ancandramentele reflectă stilul epocii romantice: coronamentele ferestrelor, coronamentele arcuite ale frontoanelor și fâșiile de tencuială care accentuează colțurile clădirii. Grădina în stil englezesc, aflată astăzi într-o stare deplorabilă, amintește de cea de-a doua jumătate a secolului XIX. Din această grădină s-a mai păstrat doar un singur șir de arbori de castani.

După naționalizare castelul a funcționat ca și cooperativă, consiliu local, secție de poliție, centru comunitar, cât și o sală de sport.

În prezent, starea castelului este într-o continuă degradare, dar i s-a schimbat acoperișul.

Cum ajungeți aici?