Castelul Károlyi, Ardud
  • Codul din lista monumentelor:
  • SM-II-a-A-05261
  • Adresă:
  • Ardud, str. Cetății nr. 32
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • Proprietate publică

Castelul are o formă de pătrat, neregulat, cu circa 30m lungime a laturilor și cu câte un turn rotund la fiecare colț al clădirii. Dintre acestea, turnul din sud-vest s-a păstrat până la crenel, fiind restaurat în secolul al XIX-lea, turnul sud-estic se află în ruine, păstrându-se până la primul nivel, iar celelalte turnuri pot fi deduse doar prin inegalitățile suprafeței de teren.

Data renovării castelului a fost imortilizat de o inscripție la care face referire istoricul Szirmai Antal. După moartea lui Károlyi Sándor, castelul nu a servit doar ca reședință a proprietarilor, ci aripile acestuia au fost folosite în scopul domniei. La sfârșitul secolului al XIX-lea, castelul se afla din nou în ruine. Celebrul poet maghiar Petőfi a efectuat restaurarea parțială a clădirii, moment în care turnul dinspre sud-vest a fost transformat în stil romantic. În ciuda restaurării din secolul al XIX-lea, când turnul și aripa clădirii s-au renovat, castelul a continuat să se degradeze treptat. Azi s-au mai păstrat doar rămășițele reconstruirii din perioada lui Károly și din perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Un șanț adânc, uscat, desparte ansamblul de clădiri de creasta muntelui. Pe laturile nord și vest, partea exterioară a șanțului era formată dintr-o fortificație de pământ. Fortificația de pământ din latura de vest a fost distrusă de drumul asfaltat, dar cea din latura de nord este vizibilă și astăzi.

Turnul din sud-vest s-a prevăzut cu crenel în stil romantic și cu ferestre în stil roman. Cu prilejul celebrării Mileniului, în locul în care, în 1847, poetul Petőfi Sándor s-a căsătorit cu Szendrei Júlia, s-a construit o capelă. Datele fragmentelor turnului din latura de sud-est pot fi completate pe baza structurii din secolul al XVII.-lea. Castelul se compunea din trei aripi cu două nivele. Latura nordică se termina într-un fragment de zid. Turnurile din latura de sud aveau trei etaje și purtau amprenta stilului baroc. Acestea erau acoperite cu coif. Turnurile laturii de nord aveau o formă similară, dar nu avea decât două etaje. Pe latura de sud, deasupra porții se afla un al cincelea turn rotund, prevăzut cu trei etaje. La intrare se delimita o clădire mică, dreptunghiulară. Turnurile erau accentuate de rezalit, iar deasupra etajului trei, de ferestre ovale. În fața ușii care dădea spre subsol, se afla un tunel îngust, boltit, care azi nu s-a mai păstrat, dar despre care se crede că era un labirint care lega castelul de cetatea din Carei, de Biserica Reformată cu lanțuri din Satu Mare și de Biserica Reformată din Arcuș.

Drept de proprietate: proprietatea localității.

Cum ajungeți aici?