Castelul Kemény, Bichiș
  • Codul din lista monumentelor:
  • -
  • Adresă:
  • Bichiș
  • datare:

Conform tradiției populare, baroce, clădirea are un acoperiș înalt. Odinioară, domeniul găzduia mai multe clădiri agricole, astăzi păstrându-se doar grânarul. După naționalizare, în clădire a funcționat Consiliul Popular, astăzi fiind utilizat tot de către Primărie.

Al doile conac al familiei Kemény aflat în centrul localității a fost recosntruit în anul 1651, după ce predecesorul său a fost distrus în timpul războiului de cincisprezece ani. Din păcate însă, acesta – care a fost construit de domnitorul János Kelemen – azi nu mai este vizibil. Mai târziu, moștenitorii au continuat lucrările de construcție. În a doua jumătate a sec. XVIII, guvernatorul László Kemény a efectuat lucrări de renovare asupra clădirii. În sec. XVIII, pe timpul comitelui suprem al județului Alba de Jos, Simon (III), sau poate Simon (V), proprietatea s-a mai înbogățit cu câteva clădiri.

Castelul nou, cu arcade, vizibil și astăzi, s-a construit pe un deal mic, astfel în timpul lucrărilor s-au ținut cont de proprietățile terenului, astfel clădirea de azi arată de parcă ar urca pe un deal. Inițial clădirea s-a dorit a fi etajată, însă la finalizarea acesteia, clădirea a avut un singur nivel, astfel construcția pridvorului cu arcade este asimetrică. Cei patru piloni robuști leagă cinci arcade. Structura cu arcade, prevăzută cu elemente în stil renascentist (perioada târzie) și în stil baroc, se extinde de-alungul fațadei principale, în direcția pantei observându-se încă cinci arcade.

Cum ajungeți aici?