Castelul Kemény, Ciumbrud
  • Codul din lista monumentelor:
  • -
  • Adresă:
  • Ciumbrud
  • datare:

Porticul în trei axe, cu arcade, amplasat în rezalitul central, este un exemplu al arhitecturii baroce din Transilvania. În centrul frontonului ondulat se observă blazonul familiei. Pe fiecare parte a porticului, clădirea este în patru osii, deasupra ferestrelor cu obloane extinzându-se borduri în formă de arc.

Arcadele ferestrelor și a porticului sunt delimitate de pilaștri cu capiteluri corintiene. Elemente asemănătoare decorează și colțurile rezalitului. După Primul Război Mondial, baronul Árpád Kemény (II) (1867-1941), fostul comite suprem al Comitatului Alba de Jos, păstrându-și dreptul de a utiliza castelul și parcul, și-a vândut dreptul de proprietate Colegiului „Bethlen Gábor”, din Aiud. După aceasta, în anul 1922 a început funcționarea Școlii Profesionale Viticole din Ciumbrud, în a cărei înființare oferta Baronului a jucat un rol important. Această școală a pus bazele formării agricultorilor maghiari din Transilvania, între cele două Războaie Mondiale. În 1935 s-a construit și o clădire nouă, dar în 1848, toate clădirile au fost naționalizate.

În ultimii ani, castelul a stat gol, motiv pentru care starea acestuia s-a agravat, tencuiala a căzut în mai multe locuri, zidurile sale au crăpat, fațada posterioară stă să se dărâme, și buruienile s-au împrăștiat peste tot.

Castelul reprezintă obiectul unui litigiu, deoarece Biserica Reformată a solicitat atât restituirea castelului, cât și a clădirii școlii.

Cum ajungeți aici?