Castelul Mikes-Szentkereszty, Zagon
  • Codul din lista monumentelor:
  • CV-II-a-A-13326
  • Adresă:
  • ZAGON nr. 128 A
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • Proprietate publică

Una dintre importantele clădiri ale familiei Mikes, conacul din Zagon, datează din sec. XVII, fapt atestat și grinda pe care se află inscripționată anul 1632 și monogramele proprietarilor B:M și E: D. Clădirea este considerată casa natală a lui Mikes Kelemen, fapt de asemenea atestat de o inscripție descoperită în timpul lucrărilor de modificare de la începutul sec. XX.

După confiscarea proprietății aflate în posesia familiei Mikes, domeniul ajunge în posesia familiei Szentkereszty. Cu această ocazie, la data de 26 decembrie 1716 se realizează un inventar, pe baza căruia aflăm starea clădirii în sec. XVIII.

Proprietatea, înconjurată de un gard din scânduri, suprindea o casă de piatră cu acoperiş de paie, a cărei intrare se deschidea spre cea mai mare încăpere, în palat. De aici, în toate cele trei părți, se deschideau camere,dintre care unele erau boltite. Planimetria clădirii prezenta o structură în două tracturi. Conacul se afla într-o stare degradată, tavanul acestuia necesitând susținere. Pe fotografiile de arhivă din sec.XIX se observă că conacul avea două cupole de tip ”bulb”. În ziua de azi, astfel de cupolă poate fi văzută doar în localitatea Imeni. Clădirea și-a căpătat înfățișarea de astăzi în 1903, dupa transformările efectuate de Szentkereszty Zsigmond. Acoperișul său înalt, dublu a păstrat caracteristicile secolului XVIII., dar intrarea mică de la frontispiciul clădirii a fost inlocuită cu un portic cu coloane. Chenarele ferestrelor, arcuite au fost realizate din tencuială. Amenajarea interioară a fost deasemenea schimbată. În axul central al clădirii s-a construit un hol, astfel camerele au fost reduse în dimensiune. Într-o fotografaie din sec.XIX se vede că în fața clădirii erau plante speciale, printre ele chiar și un cactus.

În prezent, în conac funcționează muzeul din Zagon, cu camerele memoriale ale lui Mikes Kelemen, Csutak Vilmos și a actriței, Kiss Manyi. Clădirea fostului grânar a fost transformată în casă de oaspeți.

Cum ajungeți aici?