Castelul Pekry-Radák, Ozd
  • Codul din lista monumentelor:
  • MS-II-m-A-15741
  • Adresă:
  • comuna Bichiș, sat Ozd, nr. 5
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Bijuteria satului Ozd este castelul care se află pe o creastă deasupra satului și care este primul lucru care întâmpină vizitatorul. Circumstanțele construirii castelului sunt incerte - unele surse susțin că a fost construit de Radák István în primul trimestru al secolului al 17-lea, alții susțin că ar fi fost construit de Radák István (II.) în 1682, sau de Pekry Lőrinc la sfârșitul secolului al 17-lea.

Un asediu imperial din 1709 a deteriorat serios imobilul, de aceea a fost nevoie de reconstrucția acestuia. Lucrările de reconstrucție s-au terminat în 1732 în timpul lui Radák Ádám, ginerele lui Pekry Lőrinc. Valoarea istorică a castelului este accentuată de prezența soției lui Pekri Lőrinc, Petrőczi Kata Szidónia, prima poetă recunoscută în istoria literaturii maghiare, care a compus primele ei opere în acest castel. În timpul acela clădirea a fost înconjurată de niște păduri de pin, care între timp au dispărut fără urme. În fața castelului, între arbori, s-a situat o pescărie renumită în întreaga lume și un parc pitoresc. Ultima proprietară a imobilului, baroneasa Teleki Ilona, a emigrat după procesul de naţionalizare din 1945, iar castelul găzduind pe parcursul anilor niște instituții comunale, de exemplu: grădiniță, școală, casă de cultură și sediul cooperativelor - a fost folosit în esență de săteni. În ultimii decenii imobilul a fost abandonat.

După schimbarea de regim proprietatea a fost restituită moștenitorului, contesei Jude Mária cu reședință în Franța, care și-a donat moștenirea Fundației “Bonus Pastor”. Ansamblul castelului de opt hectare se constituia în afara castelului propriu-zis de un grânar, șură și grajd. Fundația “Bonus Pastor” și-a asumat o mare răspundere, când a hotărât restaurarea clădirilor. În prima etapă, castelul a primit un nou acoperiș, și se preconizează crearea unei centre de conferințe aici. Restaurarea grânarului a început în anul 2003. Pentru a utiliza grajdul și terenul, o fermă de vaci a fost creată, la degajarea căreia au ajutat două familii de fermieri din Canada prin folosirea expertizei și experienței lor personale. Cele două familii au stat la Ozd timp de un an și jumătate. Ferma este pe de o parte o sursă de venit pentru fundație, pe de altă parte este locație și pentru programul de terapie prin muncă din localitate. Totodată ferma constituie un model pentru crescătorii de animale din sat.

Lucrările de restaurare a clădirilor au fost finanțate în primul rând din fonduri internaționale, și au fost realizate parțial prin forțe proprii, și parțial cu ajutorul unor echipe de lucru din străinătate.

 

Cum ajungeți aici?