Castelul prințesei San Marco, Comloșu Mare
  • Codul din lista monumentelor:
  • TM-II-m-B-06208
  • Adresă:
  • Comloșu Mare
  • datare:

Clădirile au și subsol, iar fațadele dinspre stradă, cu bază galbenă reprezintă partea cea mai ornată a clădirii. Aripa dreaptă are un rezalit central, fiind accentuat la margini cu decorații din piatră naturală și flancat de unsprezece ferestre. Aripa stângă are un aspect similar, însă are nouă ferestre.

Majoritatea ușilor sunt cele originale, cu două segmente, din tablă de lemn și cu mâner de alamă. Ferestrele sunt duble, cu tablă de lemn, și conțin bare de fier. Elemente valoroase ale acestei clădiri sunt ferestrele colorate, cu cadre de plumb. În spațiul care duce spre subsol se observă un cadru de fereastră oarbă în stil neogotic, cu terminație în arc. Majoritatea încăperilor aflate în aripa dreaptă conțin pe tavan decorațiuni de stucătură. Colțurile clădirii sunt decorate cu lămpi din fier forjat. În cele două încăperi ale aripii din stânga, se observă două sobe albe, de teracotă, cât și o chiuvetă originală. În curtea castelului se află un grajd și o clădire-anexă, vechi ca și castelul, cât și un grânar, care azi funcționează ca și școală.

Drept de proprietate: Proprietarul a solicitat restituirea aripii din stânga, cea din dreapta fiind proprietate publică.

Cum ajungeți aici?