Castelul Sombory, Zimbor
  • Codul din lista monumentelor:
  • SJ-II-a-B-05147
  • Adresă:
  • Zimbor, nr. 34
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Castelul de astăzi se află în mijlocul satului, pe un mic deal, înconjurat de ceea ce a rămas din parcul de două hectare. Castelul a fost construit de către Lajos Sombory și soția lui, Irma Kozma în stil eclectic, tipic în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Prima atestare documentară certă a unui conac nobiliar în Zimbor datează din 1533, când János Sombori a vândut fratelui său, Mihály Sombori partea lui din moștenirea tatălui. Probabil însă familia a deținut de-a lungul secolelor un conac aici, deoarece continuu a locuit aici cineva din membrii familiei. Castelul de astăzi se află în mijlocul satului, pe un mic deal, înconjurat de ceea ce a rămas din parcul de două hectare. Castelul a fost construit de către Lajos Sombory și soția lui, Irma Kozma în stil eclectic, tipic în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Decoraţia faţadei principale, pe partea estică a castelului, este foarte variată, sunt îmbinate în mod specific elemente ornamentale din diverse stiluri istorice. Fațada principală este dominată de rezalitul central al intrării principale și turnul așezat în partea de nord-est a conacului cu plan dreptunghiular, iar cel mai frumos element arhitectural se află pe partea sud-estică, turnul cu plan cilindric. De menționat sunt ornamentele în formă de rozetă de pe rezalitul central.

Legenda spune că conacul și moșia au fost pierduți la cărți în 1918 de către Lajos Sombory în fața ministrului de finanțe, Mihail Saulescu (1861–1929). După moartea lui Saulescu, soția lui a donat moșia statului român. În clădire a funcționat obstetrică, sanatoriu și cabinet medical.

La o licitație din 2005 clădirea a fost cumpărată de investitori australieni, noii proprietari însă nu fac nimic ca starea castelului să nu se agraveze.

 

 

Cum ajungeți aici?