Castelul Zichy, Aleșd
  • Codul din lista monumentelor:
  • BH-II-a-B-01095
  • Adresă:
  • Aleșd, Poiana Florilor
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietatea bisericii

Ca urmare a evenimentelor din 1989, castelul a găzduit un timp soldați, apoi, în 1996 a fost preluat de măicuțele Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, cu scopul ca după renovare aici să se organizeze tabere pentru copii. La această dată au dispărut elementele de ornare a fațadelor, iar ferestrele s-au schimbat cu ferestre izolatoare din PVC.

În 1928, familia Zichy a vândut castelul firmei „La Roche & Darvas”, care era specializată în prelucrarea lemnului. În 1948, cu ocazia naționalizării, castelul a fost confiscat. Din 1972, în castelul care și-a păstrat mult timp aspectul original, s-a deschis un restaurant și un hotel.

Castelul este o clădire etajată, cu forma în plan patrulater, la care în spate i s-a anexat o clădire cu pasarelă suspendată. Rezalitul central al fațadei principale este de două etaje, cu acoperiș tip piramidă. Intrarea principală este precedată de un portic a cărui acces se face printr-o scară. Arcadele cu terminație în segment de cerc sunt susținute de coloane pătrate. Pe vremuri porticul susținea o terasă. Intrarea principală cu terminație în segment de cerc este flancată de câte o fereastră în formă de cerc. Ușa de terasă, mare de la etaj și ferestrele de lângă ușă sunt cu închidere semicirculară. La etajul doi se observă patru ferestre semicirculare. Cele două etaje sunt despărțite de un brâu în relief. La dreapta și stânga părții centrale, la parter se observă ferestre semicirculare, iar la etaj ferestre cu închidere dreaptă. În acoperiș se observă ferestre tip mansardă, pe partea dreaptă un turn mic în formă de con. Acest turn se regăsește în fiecare colț al castelului. În partea stângă a castelului se află un turn pătrat, a cărui ferestre cu chenare sunt cu închidere dreaptă. Etajul al doilea este deasemenea delimitat de un brâu în relief. La etajul trei se află o arcadă deschisă. Pe fațada din partea stângă, în spatele unui șir de arcade semicirculare, se află trei intrări cu închidere în segment de cerc. Deasupra acestora, la etaj, se observă un balcon închis, precedat de o balustradă din fier forjat și două coloane cu capitel doric. Din balcon se poate accesa o încăpere mai mare. La parterul fațadei dinspre partea dreaptă se află o ușă simplă, iar la etaj se deschid patru geamuri cu închidere dreaptă.  Sub cornișa principală se observă și aici trei ferestre rotunde. Ambele fațade laterale au pe acoperiș câte două ferestre tip mansardă. Camerele de la parter, cât și camerele de la etaj se deschid din sala mare aflată în centrul clădirii.

Drept de proprietate: clădirea se află în proprietatea Bisericii Ortodoxe, astfel, azi castelul găzduiește o mănăstire.

Cum ajungeți aici?