Conacul Henter, Sântimbru
  • Codul din lista monumentelor:
  • HR-II-a-A-12973
  • Adresă:
  • SÂNTIMBRU nr. 545
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Luând în considerare planimetria clădirii se poate preciza că acesta aparține conacilor secuiești construite în secolul al XVII-lea. Forma în plan dreptunghiulară reflectă efectul arhitecturii populare. Conacul, al cărui tindă este prevăzută cu subsol, este compus din mai multe încăperi, o sufragerie, camere de dormit, bucătărie și camere conexe.

În fața clădirii se află un pridvor deschis, susținut de stâlpi. Stâlpii de piatră ale pridvorului sunt ornate cu sculpturi de frunze de acant și ghirlande de flori cu trei petale, care îi oferă un aspect renascentist. Conacul are un acoperiș în două ape, învelit cu șindrilă – răspândit în Transilvania la sfârșitul sec. XVII - deasupra pridvorului, pe frontispiciul triunghiular se observă blazonul familiei Henter - un cocor cu gâtul străpuns de o săgeată care stă cu un picior pe coroană.

Conacul din Sântimbru a fost scena multor evenimente istorice de-a lungul secolelor. Dintre acestea cele mai remarcabile sunt legate de apărarea granițelor secuiești: după masacrul de la Siculeni, conducătorii intimidați din Ciucul de Sus au depus jurământul în casa lui Henter Ádám. Pentru rolul său în organizarea frontierei, în luna aprilie a anului 1765, Henter Ádám este numit judecător regal al Ciucului. Orban Balázs a remarcat că membrii familiei Henter erau catolici devotați, care nu se temeau să răspândescă credința lor, chiar și cu forța. În 1725 au confiscat biserica unitariană de la Sântion, apoi peste o jumătate de secol, pe cea din Bordoșiu, cât și toate bunurile acestor unitarieni. În 1777, Biserica din Sântimbru s-a renovat prin contribuția semnificativă a baronului Henter Ádám, pe  atunci patronul orașului. (Cu câțiva ani mai târziu, acesta a fost înmormântat în capela Sf. Iosif al Bisericii, monumentul său funerar, sculptat, poate fi văzut și astăzi). Între cele două Războaie Mondiale, conacul aflat în partea de sud a satului a fost vândut Bisericii Catolice. Kovács Balázs, preot paroh-protopop a renovat și a extins clădirea, apoi s-au amenajat școala confesională și centrul comunitar. În 1948, școala a fost naționalizată, dar încă o vreme clasele școlare inferioare și atelierele școlare au funcționat tot în incinta conacului. Deteriorarea clădirii – asemănător cu alte conace nobile și aristocratice -a început când conacul a fost preluat de Cooperativa Agricolă de Stat. Subsolurile s-au utilizat pentru depozitara cartofilor, a îngrășămintelor și a substanțelor chimice, iar curtea conacului s-a parcelat în vederea construirii de case familiale. Noii proprietari nu au efectuat lucrări de renovare asupra conacului, astfel starea acestuia s-a degradat treptat, apoi elementele de lemn au fost atacate de ciuperci. După 1990, conacul a fost restituit Bisericii Catolice din Sântimbru. Din 1992 este înscris și în lista oficială a monumentelor istorice din județul Hargita.

După efectuarea de studii arheologice și biologice profesionale a ajuns pe lista Ministerului Culturii cu privire la monumentele care necesită restaurare. Între anii 1997-1999, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a alocat sute de milioane de lei ca ajutor de urgență pentru efectuarea celor mai importante intervenții. Între timp, conducerea parohiei locale a semnat un contract preliminar cu o companie din Ungaria, care, în conacul renovat, urma să deschidă un centru turistic. Conform contractului, acoperișul cu lemne atacate de ciuperci s-a demolat sub îndrumarea profesioniștilor de la Muzeul din Miercurea Ciuc. Din cauza costurilor mari de restaurare, compania din Ungaria a renunțat la intențiile sale și a părăsit clădirea fără acoperiș. Ulterior, conacul a fost achiziționat de o societate contractantă din Miercurea Ciuc și astfel intrând în posesia unei societăți cu răspundere limitată, orientată spre profit, a fost șters de pe lista Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Se pare că degradarea conacului este ireversibilă.

Cum ajungeți aici?