• Castelul Szentkereszty-Bethlen s-a construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de către Szentkereszty (II.) Zsigmond (1817-1891). Clădirea mică, cu un singur nivel, având forma în plan dreptunghiulară, este divizată în trei părți de clădire. După naționalizare, în castel a funcționat o școală elementară, iar azi incinta clădirii găzduiește biblioteca Liceului Teoretic Pavel Dan.

  • În vechiul lăcaș al ofițerului, clădire care s-a păstrat și în ziua de azi, se află un seif uriaș. Mai multe camere conțin podeaua originală, iar sub straturile de var care acoperă pereții, s-a găsit zugrăveală colorată cu motive de aur.

  • Clădirea are forma în plan dreptunghiulară, iar pridvorul de pe fața principală, rezalitele de colț de pe fațada posterioară și holul închis cu geamuri, fac referire la originea clădirii din secolul al XVII-lea. Tot la această dată face referire și inscripția de pe placa de piatră, așezat pe frontonul în segment de cerc al pridvorului.

  • Conacul a fost construit la începutul secolului XX de către familia Cenc, în stil Art Nouveau.

  • Conform fotografiei lui Gönczi Ferenc, datată în 1931, poarta mică care dădea spre conac era construită în stil baroc. Conacul era construit din piatră și cărămidă, aspectul acestuia fiind reprezentat de porticul boltit, cu fronton trilobat, aflat în centrul fațadei principale.

  • Familia Nopcsa era o familie nobiliară de origine română din Țara Hațegului, primul strămoș veritabil al acestei familii fiind Szilvási Iván (Ioan). În sec. XVIII-XIX, această familie a devenit una dintre cele mai dominante familii nobile din Sudul-Transilvaniei.

  • Construcția castelului în stil eclectic cu trei etaje a fost comandată de către groful Károlyi Tibor și Dégenfeld-Schönburg Emma. Original, castelul era prevăzut cu un acoperiș cu două ape, însă acesta a fost modificat în stil romantic în 1914.

  • Construită din piatră și cărămidă, cu acoperiș piramidal cu 6 laturi, din țiglă, conacul dispune de un subsol parțial. Fațada este ornată cu chenar de fereastră, discret, din tencuială.