• Castelul a fost ridicat în mai multe etape, prima clădire a fost construită de către principele Rákóczi György I, care venea deseori aici la vânătoare. Prin construirea în anul 1970 a unei clădiri noi pentru şcoala silvică, castelul a devenit Muzeu de vânătoare, muzeu în care sunt expuse și trofeele lui Teleki Sámuel, dar și o blibliotecă și un depozit. Castelul se află în proprietatea Consiliului Județean Mureș.

  • Castelul Haller a fost construit în secolul al XVII-lea și a fost pe rând în proprietatea mai multor familii nobiliare transilvane. În 1610 moșia împreună cu satul Ogra au intrat în proprietatea familiei Haller și au și rămas în proprietatea familiei timp de 300 de ani. Și-a primit forma actuală în secolul al XVIII-lea după transformarea conacului care se afla în locul actualului castel.

  • Original, castelul era o construcție cu un singur etaj, pe ambele nivele întindându-se coloane – la parter șase coloane dorice, la etaj, coloane fără capitel – în spatele cărora se afla o loggie. Ulterior, aceasta s-a zidit. La ambele extremități ale clădirii, deasupra nivelului central, s-a amplasat câte un bastion.

  • Localitatea situată în partea de est a județului Bihor, la sud-est de Marghita, de-alungul văii Bistrei, a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 1305, sub denumirea de „Cheyteluk”, apoi în 1406 a apărut sub denumirea de Ciutelec, numele localității însemnând „teren cultivat”.

  • În anii 1640-1642 castelul a fost extins şi modificat de către fiul lui Bethlen Farkas, scriitorul, istoricul și cancelarul Bethlen János (1613?-1678). În această perioadă, în partea de sud, s-a construit fațada principală cu arcade, peste care s-a construit loggia cu arcade plate și zidul de apărare care înconjoară castelul, cât și bastionul proiectat de Haller Gábor.

  • Satul a fost primit cadou de către familia aristocratică Bethlen în anul 1577. Aici s-a născut Bethlen Gábor, principele Transilvaniei. Clădirea cu un singur etaj era protejat la nivelul parterului de numeroase creneluri, la etaj având ferestre duble în stil renascentist era un model tipic de conac al aristocraților din secolul al XVI-lea, conac, care pe lângă condițiile de protecție mai oferea și o viață confortabilă locuitorilor.

  • Castelul de astăzi a fost construit în stil clasicist de baronul Bornemissza (II.) Ignác la mijlocul secolului al 19-lea. La construirea castelului au folosit materiale și din ruinele Conacului Bethlen-Thököly, în special elementele de piatră ale turnului-casă și cele ale casei de poartă. Coloanele toscane la fațada dinspre curte reflectă cel mai elocevent stilul clasicist. Imobilul are forma de U, și cu clădirile sale laterale cu peristil ne amintește de castelul de la Drag.

  • Asemenea multor clădiri nobile din regiunea Baraolt, castelul a fost construit în stil renascentist (perioada târzie), iar în secolul al XIX-lea i s-a adăugat o aripă, construită în stil clasicist. Clădirea conține mai multe scupturi în piatră, valoroase, construite în stil renascentist (perioada târzie).