History is Our Story

Proiectul History is Our Story este un proiect strategic cu o durată de doi ani, care are ca scop principal prezentarea poveștii a trei castele și comunități unice din regiune printr-o metodă experimentală din mai multe puncte de vedere. Situația celor trei castele: Castelul Bethlen din Bahnea, Castelul Apaffy din Dumbrăveni și Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure este specifică atât din punctul de vedere al locației geografice, din punct de vedere istoric, cât și din punctul de vedere al comunităților locale.

Documentarul web se bazează pe istoriile acestor trei castele și pe cele ale comunităților. Dar găsirea acestor povești și relatarea lor într-o formă care să stârnească interes constituie în sine o provocare. 

Programul Castel în Transilvania acceptă această provocare, și împreună cu regizoarea Felméri Cecília din Cluj-Napoca, bazându-se pe viziunea sa creativ-artistică – este pregătit pentru această vânătoare de povești. În toamna anului curent o echipă interdisciplinară de experți va începe lucrările pe teren, unde camerele de filmat vor fi deja pornite, astfel chiar procesul de cercetare poate să devină parte integrală a documentarului.

Poveștile găsite se vor transforma într-un film documentar în mâinile regizoarei talentate, după care vor fi transpuse pe o platformă online, unde, prin interacțiune cu utilizatorii, se vor completa și combina într-o poveste integrală.

Proiectul History is Our Story este finanțat de către Administrația Fondului Național Cultural (AFCN).