Kastélykövet-tábor: szakmai előadásokkal kezdtük az egyhetes munkát

Csapatösszerázóval elkezdődött hétfő reggel a Kastélykövet-tábor! Máris együtt kerestük, hogy melyek a legfontosabb kérdések ma az erdélyi kastélyokkal kapcsolatban, mivel ezeket fogjuk a szakmai előadásokon és a műhelyeken is megközelíteni, és már láttuk, hogy mennyire tartalmas hétnek nézünk elébe.

 

A délutánt szakmai előadásokkal és mindmappinggel folytattuk. "Sose tévesszük szem elől, hogy a turizmus egy iparág: élményiparként működik. Ahogyan már nem feltétlenül egy hotelszobát veszünk ki, hanem élményt keresünk az ott-tartózkodásban, egy kastélyból is élményt lehet és kell faragni, bármi is legyen ez. Meg kell keresni mindegyiknek a meséjét, a valódi megismerést pedig nem a tömegturizmus, hanem a slow turizmus tudja megadni" - osztotta meg a Kastélykövet-tábor résztvevőivel gondolatait Pál Zoltán slow túraszervező aki már évek óta működtet mélyebb megismerést lehetővé tevő "lassú turizmust" Korondon.

A nap második előadásán Bordás Beáta művészettörténész segítségével barangoltunk be jó néhány csodálatos kastélybelsőt a Kastélykövet-táborban. Megtudtuk, hogy melyek voltak a legfontosabb reprezentatív terek - például az ebédlő vagy a szalon -, vagy hogy melyik korszakban milyen építészeti stílusok voltak hatással a belsők kialakítására. Esettanulmányokat is hozott, köztük megismerhettük részletesen az árkosi Szentkereszty-kastélyt, ahová hétvégén el is látogatunk.

A Kastélykövet-tábor szeptember 1. és 8. között zajlik és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) támogatásával valósul meg a Kastély Erdélyben program keretében.


PONT Group

Cluj-Napoca, Mărginașă street no. 42.
Fax: +4 0364 81 99 04
E-mail: office@pontgroup.org

Postal Mail:
O.P. 1 CP No. 473, Cluj-Napoca, Cluj County

Támogatók