Colaborare pentru castelele și conacele din județul Covasna în cadrul programului Castel în Transilvania

Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna și Grupul PONT au pornit o colaborare în data de 22 noiembrie 2016 pentru implementarea Strategiei „Castel în Transilvania”  – în primul rând pentru promovarea castelelor și conacelor din județul Covasna. Subiectul special al colaborării îl constituie Tabăra CASTEL FORMULA organizată între 9–15 decembrie 2016 la Tălișoara, și din organizarea și promovarea conferinței „Castel în Transilvania – modele de dezvoltare și revitalizare pentru castelele din Vârghiș și Racoș” care urmează să fie organizată în aprilie 2017.

Tabăra multidisciplinară CASTEL FORMULA se bazează pe un model elaborat inițial de Design Terminal din Ungaria, un centru de industrii creative și antreprenoriat. Modelul a fost testat și implementat și în România de către Grupul PONT în cadrul taberei „FORMULA” din luna iunie, unde s-au creat soluții concrete pentru castelul din Gilău. Tabăra „CASTEL FORMULA” va rezulta în soluții concrete propuse și prezentate de echipe pentru revitalizarea castelului Daniel din Vârghiș (județul Covasna) și respectiv castelului Sükösd-Bethlen din Racoș (județul Brașov).

Tabăra CASTEL FORMULA și conferința aparțin programelor complementare programului „Castel în Transilvania”

 

Grupul PONT a lansat un proces strategic de anvergură în martie 2015 prin proiectul „Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare”. Ca un rezultat al acestui demers, în iunie 2016 s-a realizat Strategia Castel în Transilvania, un document care oferă modele și soluții sustenabile de dezvoltare pentru revitalizarea castelelor și conacelor din Transilvania. Implementarea strategiei este la fel de importantă ca realizarea documentului în sine, de aceea am ales să continuăm acest demers practic – între octombrie 2016 și aprilie 2017 vom încerca să aplicăm această strategie în cazul castelului Daniel din Vârghiș (județul Covasna) și respectiv castelului Sükösd-Bethlen din Racoș (județul Brașov). Ambele castele sunt într-o stare conservată în care degradarea este oprită, dar nici unul nu este funcțional în prezent, însă în ambele cazuri administratorii doresc să pregătească o investiție prin fonduri atrase pentru restaurare.

Proiectul „Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare” este finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Programului ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – schema granturi mici, finanțat prin Mecanismul financiar SEE 2009–2014 cu o sumă de 340.782,43 RON, din care finanțarea complementară fiind de 105.675 RON.