Folytatódik a Kastély Erdélyben program

Bővül a Kastély Erdélyben Koalíció, áprilisban bemutatják az alsórákosi és vargyasi kastélyokra kidolgozott fejlesztési modellek, illetve webshop-ból erdélyi dizájnerek alkotásait vásárolhatjuk meg, a Kastély Erdélyben Alapot támogatva – további tevékenységeket valósít meg a PONT Csoport a Kastély Erdélyben program keretében.

 

Meeting Kastély Erdélyben – fejlesztési modellek: Vargyas és Alsórákos

Árkoson, Kovászna megyében szervez 2017. április 22-én konferenciát a PONT Csoport, ahol bemutatják a vargyasi Daniel-kastélyra és az alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastélyra kidolgozott fejlesztési modelleket. A modellek alapjául azok az ötletek szolgálnak, amelyeket a 2016. decemberében szervezett Kastély FORMULA táborban résztvevő 37 fiatal dolgozott ki. Az ötletek között szerepelt kulturális központ, pihenési és gyógyászati központ, kastélyhálózat, mesterségek iskolája és kalandjáték-központ létrehozása is. Ezekre az ötletekre alapozva szakértők segítségével a PONT Csoport kidolgozza a két kastély hosszútávú fenntarthatósági tervét. A konferenciára minden érdeklődőt, kastélytulajdonost, működtetőt és szakértőt szeretettel várnak a szervezők. Az esemény ingyenes és nyitott mindenki számára, viszont előzetes regisztrációhoz kötött. A szervezők arra kérik azokat, akik részt akarnak venni a konferencián, hogy regisztráljanak a következő online űrlap kitöltésével: https://goo.gl/pluR6D

A rendezvény társszervezője a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.

 

Kastély Erdélyben Koalíció

A Kastély Erdélyben Koalíció 2016. szeptemberében kezdte el működését. A kastélytulajdonosokból és működtetőkből álló koalíció, amely a koalícióban résztvevő kastélyok mindenkori állagának megóvását és az ehhez szükséges megelőző intervenciókat célzó intézkedéseket; továbbá a hálózat számára szükséges tájékoztató és népszerűsítő jellegű projektek és tevékenységek lebonyolítását, illetve alapszintű szakmai tanácsadás biztosítását tűzte ki célul. A koalíciót jelenleg 18 erdélyi kastély és kúria tulajdonosa, illetve működtetője alkotja, koordinálását pedig a PONT Csoport bonyolítja szakértők együttműködésével. A kezdeményezők április végéig bővíteni szeretnék a koalíciót, hogy legalább 30 kastélytulajdonos és működtető legyen tagja.

 

Kastély Erdélyben Alap

A Kastély Erdélyben Alapot 2016-ban alapította a PONT Csoport. Az Alap célja, hogy különböző kampányok révén adományt gyűjtsön a Kastély Erdélyben Koalíció, illetve a Kastély Erdélyben Közösség tevékenységeinek támogatására. A Kastély Erdélyben Alap első kampánya 2017. áprilisában indul el a Kastély Erdélyben webshop által, ahol erdélyi dizájnerek egyedi tervezésű alkotásait, ajándéktárgyait lehet majd megvásárolni, és ahol a vásárló az egyes termékek megvásárlásával a Kastély Erdélyben Alapot is támogatja.

 

A Kastély Erdélyben program 2017. április végéig megvalósuló tevékenységei a Kastély Erdélyben – stratégia és fejlesztési modellek elnevezésű projekt részét képezik, amely izlandi, liechtensteini és norvég alapokból részesült 454.950,74 RON értékű támogatásban, Románia Kulturális Minisztériumának Projektmenedzsmenti Osztályán keresztül, a Kulturális és Természeti Örökségek Megőrzése és Felélesztése Program keretében.

 

A Kastély Erdélyben programról általában

2015. márciusában a PONT Csoport egy átfogó stratégiai folyamatot indított el a Kastély Erdélyben program megvalósításával. A Kastély Erdélyben program célja egy olyan stratégia és hálózat kialakítása, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú gazdasági és társadalmi fenntartható hasznosítását szolgálja. Mindez helyi és regionális szintű tervezéssel, a műemléképületek restaurálására és revitalizációjára fordítható alternatív forrásbevonási lehetőségek felkutatásával, egy információs és szakértői hálózat, illetve egy támogató közösség kiépítése által valósítható meg.