Hat erdélyi kastélyt laktak be a látogatók a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hetén

Hat erdélyi kastélyban, összesen több mint háromezer látogatót megmozgatva zajlottak színes programok május 24. és 27. között a Kastély Erdélyben program által koordinált PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hetén.

„Nagyon örülünk, hogy a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hetével a Kastély Erdélyben Koalíció a Kulturális Örökség Európai évében csatlakozott egy európai szintű nemzetközi kezdeményezéshez. Nagyon fontosnak gondoljuk, hogy azokat az értékeket, amelyeket az erdélyi kastélyok jelentenek, minél többen megismerjék, itthon és külföldön egyaránt.  Köszönjük a programba becsatlakozó kastélyok tulajdonosainak, szervezőknek, egyesületeknek és szervezeteknek, hogy közösségi élményt hoztak létre ezekben az értékes kulturális, turisztikai örökségekben! A rengeteg látogató és a kiemelt érdeklődés fontos visszajelzés nekünk arról, hogy igény van hasonló rendezvényekre, ezért a jövőben mindenképp szeretnénk folytatni, hasonló rendezvénysorozatokat tervezünk” – mondta Balázsi-Pál Ágnes, a Kastély Erdélyben program koordinátora.

A zabolai Mikes-birtok két nap, május 26-án és 27-én várta az érdeklődőket, s a két nap alatt több mint ezer vendég fordult meg a birtokon. Roy-Chowdhury Alexander elmondta, a család számára nagyon fontos, hogy az udvarház és környéke a helyi kulturális és gazdasági élet szívét képezze, mint egykoron, a birtok fénykorában. A szombati nap a családoké volt, a vasárnap pedig a komolyzene kedvelőinek kedvezett: PIKNIK címen megszervezett rendezvényen, szombaton „előrehozott gyereknappal” kedveskedtek a zabolai vendéglátók. A meghirdetett tematikához csatlakozva a többség piknikkosárral érkezett, és élt a lehetőséggel hogy a kastélypark gyepes területein telepedjen le falatozni. A vasárnapi koncerten Rosanne Philippens holland hegedűművésznő klasszikus művek mellett népzenei feldolgozásokat és improvizációkat adott elő.

A miklósvári Kálnoky-kastély szintén szombaton és vasárnap várta a látogatókat, két nap alatt több mint 700-an látogatták meg a birtokot. A késő reneszánsz stílusban épített kastélyban Schenk Károly fröccsöntőmester nagyméretű makettjein elevenedtek meg az 1848-as huszárok, és az Erdélyi Élet Múzeuma állandó tárlata mellett Tordai Hajnal Mesélő jelmezek című színházi jelmezkiállítása is látogatható volt. A gyerekeket barátságos pónik várták szekerezésre, lovaglásra, kastély-kifestők pedig arra, hogy megtöltsék őket vidám színekkel. Kint a fűben a piknikkosarak mellett kincset kereshettek, néptáncot tanulhattak, és persze mindenki együtt lehetett a csodálatos épített örökségünk árnyékában. Így a miklósvári Kastély és Múzeum látogatóinak lehetősége nyílt, hogy megismerjék azokat az értékeket, amelyek, meghatározóak a Kálnoky család által működtet Alapítvány számára.

A marosvécsi Kemény-kastély kertjében is nagyszerű piknikezős hangulat alakult ki, pokrócokkal, kosarakkal. A szombati nap folyamán mintegy 250 látogató fordult itt meg, a kastélyt a tulajdonos, Nagy Kemény Géza vezetésével is be lehetett járni, de szabadon is barangolhatott bárki az egykori Erdélyi Helikonnak helyet adó ódon falak között. Délután a kisfülpösi Verőfény néptáncegyüttes hozott műsort az érdeklődőknek arra a színpadra, amelyen addig a kicsik folyamatosan festegették az óriás kifestőket, majd Tamás Ádám, nagyon fiatal hegedűművész játszott néhány darabot. A kastélyban két festménykiállítás is nyílt: marosvásárhelyi festőművészek alkotásai költöztek a falakra, Dr. Madaras Sándor gyűjteményéből, illetve a szintén marosvásárhelyi Kentelki Gábor hozta el saját festményeit.

A szentbenedeki Kornis-kastély május 24-re időzítette a piknikezést, s a szamosújvári, dési és válaszúti szervezők és diákok tánccal, ládamászással, labdákkal, óriás kifestőkkel, focival töltötték meg az „unikornisos kastély” kertjét. A szervezők 500-ra becsülik azok számát, akik itt megfordultak a délután alatt. A színpadon kisebbek és nagyobbak is felléptek, volt tánc, muzsika, koncert is az egykori kastély romjának árnyékában. A délután folyamán Géher Ferenc, a kastély tulajdonosa két alkalommal is körbevezette az érdeklődőket, mesélt a kastély történetéről, egykori kinézetéről, és abbéli reményéről, hogy sikerül a jövőben ifjúsági tábort kialakítani a kastélynál. A batyus piknik itt főzőversennyel egészült ki, amelyen öt diákcsapat mérte össze a főzőtehetségét.

Gyaluban mesékkel és mondókákkal, kifestőkkel és kézműves termékekkel, szappanbuborékokkal és jókedvvel telt meg a kert, 150-200 személy gyűlt össze közös piknikre május 26-án. A kézműves vásárban színes játékok, ékszerek, dekorációs tárgyak vártak gazdára, a gyerekek Kerekítővel és mesesarokkal tölthették tartalmasan el a délelőttöt. A Korzo egyesület két vezetett sétát is indított, amelyen az érdeklődők megismerhették a megújulásra váró Rákóczi-Bánffy kastély történetét. A várkastély restaurálására húszmillió lejes uniós támogatást nyert a Traditio Transylvanica Alapítvány, és négy év alatt újítanák fel az épületet.

A maroshévízi Urmánczy-kastély május 27-én, vasárnap várta az érdeklődőket. Az 1920-as, 30-as évek zenéje lengte be a teret, s az 500-nál is több látogató belakta a teljes kastélyt és kertjét, a vezetett séták mellett szabadon csatangoltak a kastélyban. Sokan nem jártak még sosem a kastélyban, másoknak élményeik kötődnek hozzá, ők most mind együtt lehettek a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hetén – emelte ki Szabó Tekla művészettörténész, a kastély felújításának felügyelője.

A PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hete rendezvénysorozattal a Kastély Erdélyben Koalíció a brüsszeli székhelyű European Historic Houses kezdeményezéséhez, a Magánörökség Hetéhez (Private Heritage Week) csatlakozott. A kezdeményezés célja az volt, hogy a magánkézben levő műemlékeket május 24. és 27. között megnyissák a nagyközönség előtt.