Kastély Erdélyben – EduKastély foglalkoztató füzetek

A népszerű EduKastély játékok ihlették a Kastély Erdélyben legújabb projektjét, amely óvodások és kisiskolások számára tervezett foglalkoztató és színező füzetet kínál magyar és román nyelven. A munkafüzet segít a kicsiknek a kastélyok, kúriák és a körülöttük zajló élet megismerésében. Régi korok mesterségei, szokásai, öltözékei elevenednek meg játékos formában, a feladatokat rövid leírások, ismeretterjesztő szövegek egészítik ki.

A munkafüzet 400-400 példányban jelenik meg magyar és román nyelven, Románia Kormánya Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával. A füzeteket kastélyoknak, iskoláknak, illetve olyan alapítványoknak juttatják el, amelyek aktívan részt vesznek egy-egy kastély revitalizációjában.

A Kastély Erdélyben program egyik célja az erdélyi kastélyok és kúriák népszerűsítése, történetük megismertetése, a közösség életében betöltött szerepük erősítése. A program azokat a gyerekeket is be kívánja vonni, akik szüleikkel, tanáraikkal meglátogatják Erdély kastélyait, és akiknek az érdeklődését interaktív, izgalmas játékokkal lehet leginkább felkelteni. A Kastély Erdélyben program keretében ezért indult el két éve az EduKastély projekt, amelynek keretében 12 olyan játékot fejlesztettek ki, amelyek segítségével a 4-12 éves gyerekek játékos úton szerezhetnek értékes információkat mind az egyes kastélyokról, ahol ezeket kipróbálhatják, mind pedig azokról a történelmi korokról, emberekről, életstílusról, amelyek részei a kastélyok történetének. Ezek a játékok élményalapú tanulást kínálnak, a gyerekek közelebb kerülhetnek mindahhoz, amit ezek az épületek jelentettek a múltban és jelenthetnek a közösség számára a jelenben.

A gyerekek a járványhelyzet ellenére is négy alkalommal találkozhattak az EduKastély játékokkal idén, a Kolozsvári Magyar Napokon, a Marosvécsi Kastélynapokon, a Családi nap és piknik a gernyeszegi kastélyban, illetve a III. Miklósvári Reneszánsz Kastélynap keretében.  A Kastély Erdélyben csapata számára nagy öröm volt, hogy ebben az atipikus helyzetben is bevezethették a gyerekeket a kastélyok világába, a most megjelenő munkafüzet pedig ezt a törekvést viszi tovább. 

A Kastély Erdélyben programot a PONT Csoport 2015 márciusában indította el azzal a céllal, hogy olyan stratégiát és hálózatot alakítson ki, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú gazdasági és társadalmi fenntartható hasznosítását szolgálja. A program keretében az elmúlt 5 év alatt szakértők segítségével kidolgoztuk a háromnyelvű fejlesztési stratégiát, elindítottuk a szintén háromnyelvű honlapot és mobilapplikációt, amely 300 erdélyi kastélyról és kúriáról tartalmaz értékes és hiánypótló információt. 2016-ban jött létre a Kastély Erdélyben Koalíció, amelyhez mindeddig harminc erdélyi kastélytulajdonos csatlakozott. 2017-ben elindult a Kastély Erdélyben Shop, amelyben erdélyi művészek kastélyok ihlette alkotásait lehet megvásárolni, a vásárló pedig ezáltal a Kastély Erdélyben Alapot támogatja. 2019-ben a bemutattuk a History is Our Story interaktív webdokumentumfilmet, amely három kastély történetén keresztül meséli el az erdélyi kastélyok helyzetét. A film mind a dokumentumfilm művészi nyelvét, mind multimédiás eszközöket felhasználva lehetővé teszi, hogy a néző/felhasználó interaktív módon fedezze fel magának a kastélyokat és a bennük rejlő történeteket.