Kastély Erdélyben Tusványoson

Ha elutazom egy kastély mellett, mindig ámulattal nézem, valószínűleg a gyermeki énem miatt, amelyik mindig is szeretett volna kastélyban élni, akárcsak a legtöbb kislány, aki a királylányságról álmodik. Számomra új információ, hogy csak a mi régiónkban hatszáz lehetőségem lett volna oda születni.

A Kastély Erdélyben 2016-2025 stratégia kidolgozói azt a célt tűzték ki, hogy az örökálmodozó kislányoknak és a távoli vidékekről érkező turistáknak megkönnyítik a dolgukat, ha kastélyokat látogatnának Erdély és Bánság területén. A stratégia kidolgozása azzal kezdődött, hogy felmérték a területeket, és a lehető legtöbb tudnivalót gyűjtötték össze róluk. A megvalósítás egyik végcélja, hogy legyen egy kiépített információs hálózat.

Gazdasági vagy kulturális-társadalmi jelentőségű kérdés? Műemléki szempontból vagy a funkcionalitásukban jelentősek a kastélyok? Profitálni szeretnének vagy értékhalmazt gyűjteni? Pragmatikus gondolkodás vagy rendszerben gondolkodás szükséges a cél megvalósításához? Az igazság minden válaszban valahol középen van, ahogy ez a két beszélgetőpartner, Farkas András, a PONT csoport képviselője és Bánffy Farkas kastélytulajdonos kifejtéséből is kiderült az Erdély Café – Értéksátorban.

Minden kastélynak megvan a saját sztorija, akkor is, ha adott pillanatban funkcionálisan nem működik. Farkas András elmondása alapján nem céljuk mind a hatszáz kastélyt „megmenteni”, de a lehető legkiterjedtebb hálózatot szeretnék kiépíteni, ami a koncentrált marketinget is elősegítené.

Kastélygazdának lenni fontos és felelősségteljes szerep Bánffy Farkas szerint. Épp ezért merül fel a magánszféra kérdése a stratégiával összevetve, amit a saját bőrén is tapasztalna: „Nem szeretném a reggeli kávémat turisztikai látványosságként elfogyasztani.”

A beszélgetést a nem mindig megegyező vélemény párosítása színesítette, amihez a közönség soraiban ülők egy része is hozzáfűzte saját gondolatait. Közben pedig előszeretettel forgattuk a prospektusokat és a stratégia kiadványát, abban a reményben, hogy 2026-ban már kastélylátogató-körutat szervezhetünk.

Forrás: Szabó Adél, Tusványos Press

http://www.tusvanyos.ro/kastely-kerdesek-erdelyben/