Kastélytulajdonosok, szakértők és a Kastély Erdélyben program koordinátorai tanácskoztak a Kastély Erdélyben Koalíció találkozóján

A Kastély Erdélyben Koalíció találkozóján, melyre 2017. március 23–24-én Dálnokon került sor, kastélytulajdonosok, működtetők, jogi, gazdasági és pályázati szakértők, illetve a PONT Csoport munkatársai feltérképezték a koalíció jelenlegi tagjainak igényeit, a szükséges beavatkozási lehetőségeket, illetve tanácskoztak a koalíció céljairól és főbb tevékenységi területeiről. A koalíció tagjai az egységes kommunikációt, közös gondolkodást, tapasztalatcserét, közös tervezést és szakértőkkel való folyamatos együttműködést jelölték meg a koalíció vezérelveiként. A következő másfél éves periódusra pedig a belső kommunikáció megerősítését, közös promóciós eszközök kidolgozását, az egyes kastélyokban lebonyolítandó rendezvénysorozatokat, további találkozók rendszeres szervezését és egy szakértői tanácsadási rendszer kidolgozását tűzték ki célul.

A koalíciót jelenleg 18 erdélyi kastély és kúria tulajdonosa, illetve működtetője alkotja, koordinálását pedig a PONT Csoport bonyolítja szakértők együttműködésével. A kezdeményezők április végéig bővíteni szeretnék a koalíciót, hogy legalább 30 kastélytulajdonos és működtető legyen a tagja. 

A Kastély Erdélyben Koalíció találkozóján megbeszéltekre, az előzetes egyeztetésekre, illetve a szakértők segítségével kidolgozott, a koalícióban szereplő kastélyok állapotának felmérését szolgáló kérdőívekre érkező válaszokra alapozva, a 2017. április 21–22én megszervezendő Kastély Erdélyben fejlesztési modellek – Vargyas és Alsórákos című konferencia alkalmával a kezdeményezők véglegesítik a koalíció 2017-2018-as akciótervét. 

 

A Kastély Erdélyben Koalíció 2016. szeptember 1-jétől kezdte el működését a Kastély Erdélyben program keretében. A Kastély Erdélyben program víziójában a koalíció a résztvevő kastélyok mindenkori állagának megóvását és az ehhez szükséges megelőző intervenciókat célzó intézkedéseket; továbbá a hálózat számára szükséges tájékoztató és népszerűsítő jellegű projektek és tevékenységek lebonyolítását, illetve alapszintű szakmai tanácsadást kell biztosítsa, ennek az elképzelésnek a megvalósítására az izlandi, liechtensteini és norvég alapokból a Kulturális és Természeti Örökség Megőrzése és Felélesztése Programon keresztül nyert kiegészítő támogatást.