Meeting Kastély Erdélyben

Az erdélyi kastélyok gazdasági és társadalmi szerepéről szervez konferenciát a PONT Csoport Árkoson, Kovászna megyében 2017. április 22-én reggel 9:30 órai kezdettel. A rendezvény társszervezője a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.

A rendezvényen bemutatásra kerülnek a Kastély Erdélyben program eddigi megvalósításai, a Kastély Erdélyben Koalíció, illetve a projekt további tevékenységeiről is szó lesz. Emellett, a PONT Csoport munkatársai, illetve a projekt turisztikai, jogi, gazdasági-pályázati és művészettörténeti szakértői bemutatják azokat a fejlesztési modelleket, amelyeket a decemberi Kastély FORMULA táborban résztvevő fiatalok ötletei alapján dolgoztak ki a vargyasi Daniel-kastélyra és az alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastélyra.

A konferencia ingyenes és nyitott minden érdeklődő számára. Arra kérjük azokat, akik részt szeretnének venni a rendezvényen, hogy regisztráljanak előre a következő űrlap kitöltésével: https://goo.gl/pluR6D

Mind a vargyasi Daniel-kastély, mind pedig az alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastély állapota műszakilag jó, de egyik sem funkcionális jelen pillanatban. Jövőbeli funkciójuk kitalálása érdekében született meg a Kastély Erdélyben – Vargyas és Alsórákos fejlesztési modellek című projektünk, amelynek keretében 2016. decemberében megszerveztük az interdiszciplináris Kastély FORMULA tábort Olaszteleken, amelyen 37 székelyföldi fiatal vett részt, és akik kreatív megoldásokat dolgoztak ki a két kastély jövőbeli funkciójára vonatkozóan. A fiatalok által javasolt ötletek között szerepelt kulturális központ, élménypark, pihenési és gyógyászati központ, kastélyhálózat, mesterségek iskolája és kalandjáték-központ létrehozása is a két említett kastélyban, illetve azok környezetében. Ezekre az ötletekre alapozva, szakértők segítségével 2017. áprilisáig kidolgozzuk a két kastély hosszútávú fenntarthatósági tervét, és a konferencia keretében a nagyközönségnek is bemutatjuk.

 


2015. márciusában a PONT Csoport egy átfogó stratégiai folyamatot indított el a Kastély Erdélyben program megvalósításával. A Kastély Erdélyben program célja egy olyan stratégia és hálózat kialakítása, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú gazdasági és társadalmi fenntartható hasznosítását szolgálja. Mindez helyi és regionális szintű tervezéssel, a műemléképületek restaurálására és revitalizációjára fordítható alternatív forrásbevonási lehetőségek felkutatásával, egy információs és szakértői hálózat, illetve egy támogató közösség kiépítése által valósítható meg. Ennek a folyamatnak az első mérföldköve a 2016. júniusában elkészült Stratégia, amely az erdélyi kastélyok és kúriák revitalizációjára kínál fenntartható fejlesztési modelleket és megoldásokat. A stratégia gyakorlatba ültetése legalább annyira fontos, mint magának a szakértői dokumentumnak a megszületése, éppen ezért a program következő fázisaként sor kerül ennek a stratégiának a gyakorlati alkalmazására, mégpedig a vargyasi Daniel-kastély (Kovászna megye) és az alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastély (Brassó megye) esetében.

A Kastély Erdélyben program 2017. április végéig megvalósuló tevékenységei a Kastély Erdélyben – stratégia és fejlesztési modellek elnevezésű projekt részét képezik, amely izlandi, liechtensteini és norvég alapokból részesült 454.950,74 RON értékű támogatásban, Románia Kulturális Minisztériumának Projektmenedzsmenti Osztályán keresztül, a Kulturális és Természeti Örökségek Megőrzése és Felélesztése Program keretében.