Stratégia az erdélyi kastélyok újjáélesztésére

A gyalui várkastély kertjében mutatta be a PONT Csoport a háromnyelvű Kastély Erdélyben stratégiát szombaton, 2016. június 25-én, melyet szakemberek, kastélytulajdonosok segítségével dolgoztak ki az elmúlt év folyamán. A stratégia célja elősegíteni az erdélyi kastélyok újjáélesztését egy támogató közösség és koalíció kiépítése által.

Farkas András, a PONT Csoport alapítója úgy fogalmazott, hogy ez a stratégia egy hosszút ávú együttműködés kereteit adja, melynek segítségével az erdélyi kastélyok témája köré egy intézményekből, szervezetekből, befektetőkből, kastélytulajdonosokból és szakemberekből álló szövetséget hoznának létre a kastélyok fenntartható újrahasznosítása érdekében. Ahogy a stratégia víziójában is fogalmaznak: “A Kastély Erdélyben projekt egy erdélyi kastélyokért és kúriákért működő közösségben és szervezeti hálózatban képzeli el jövőjét, mely azok megőrzését, restaurálását, gazdasági, kulturális, közösségi és turisztikai potenciáljának növelését szolgálja.”

A dokumentum stratégiai céljai három központi dimenzió köré szerveződnek: a kultúra szerepének növelése a gazdaság felélénkítésében, a kulturális örökség újraélesztése és a kastélyok szerepének növelése a társadalmi fejlődésben. A három stratégiai cél négy prioritás mentén helyezkedik el: a kastélyok fejlesztése, mint gazdasági egységek, helyi látványossági elemek, kulturális egységek, közösségi egységek fejlesztése.

A háromnyelvű stratégia mellett, az elmúlt 15 hónap alatt a PONT Csoport egy 300 adatlapból és fotókból álló adatbázist is készített, melyet a háromnyelvű honlapon (www.kastelyerdelyben.ro) publikáltak. Továbbá elkészült egy IOS és Android applikáció is a 300 erdélyi kastély és kúria adataival, melynek már több mint 600 letöltését regisztrálták. Mindezek mellett egy színes háromnyelvű infografikán jelenítették meg az erdélyi kastélyok és kúriák történetének mérföldköveit, rövid összefoglalóját adván azok építészeti, művészettörténeti, tájépítészeti, funkcióbeli jellegzetességeinek.

A március-június időszakban a PONT Csoport átfogó eredményismertető akciót vitt véghez, melyek alkalmával bemutatták magát a stratégiát és intézmények közötti kapcsolatok jöttek létre úgy helyi és regionális szinten, mint országos és európai szinten. Többek között az UNESCO-val, a Régiók Bizottságával, az Európai Parlamenttel, az Európai Fiatalok Fórumával, a Cotroceni Nemzeti Múzeummal, a Román Kulturális Intézettel, Magyarország Kormányával, de megyei és helyi tanácsokkal, szervezetekkel is voltak találkozók találkoztak.

A stratégia és az infografika július elejétől több erdélyi városban is elérhető lesz, mint például Szatmárnémetiben (Megyei Turisztikai Központ), Sepsiszentgyörgyön (Imázsiroda), Marosvásárhelyen (Maros Megyei Múzeum), Kolozsváron (Kincses Kolozsvár Egyesület és PONT Csoport). Az információs pontok címét a www.kastelyerdelyben.ro weboldalon teszik közzé.

A PONT Csoport folytatni fogja a stratégiában megfogalmazott vízióhoz vezető munkáját. Intenzíven fognak dolgozni azon, hogy a szervezetekből, intézményekből és privát entitásokból álló közreműködést alakítsanak ki, viszont nagy hangsúlyt fektetnek a mozgalom kiterjesztésére is, amelynek jelenleg több mint 20.000 tagja van. A Kastély Erdélyben projekt továbbra is nyitott fórum szeretne lenni, amelyben a stratégiában megfogalmazott víziót projektek, kezdeményezések és közreműködések révén valósítják meg.

 

A Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projektet az izlandi, liechtensteini és norvég alapok támogatják, Románia Kulturális Minisztériumának Projektmenedzsmenti Osztályán keresztül, a Kulturális és Természeti Örökségek Megőrzése és Felélesztése Program keretében.