Castelul Bálintitt, Ernei
  • Codul din lista monumentelor:
  • -
  • Adresă:
  • comuna Ernei, sat Ernei, bulevardul Decebal, în incinta parcului Baron
  • datare:
  • secolul al XIX-lea
  • Formă de proprietate:
  • privată

Castelul familiei Bálintitt din Ernei, aparținând arhitecturii neobaroce, a fost construit probabil în secolul al XVIII-lea. În anul 1946, castelul a fost transformat, aripa nordică a fost demolată, clădirea căpătând forma literei „L”.

Au fost aduse modificări clădirii de numeroase ori după secolul al XIX-lea. Lucrările de construcție au fost ordonate de către baronul Bálintitt József al II-lea (1851-1922). La începutul secolului al XX-lea, proprietarul castelului era unul dintre fii lui József, Bálintitt György, iar ca urmare a morții timpurii a lui György, celălalt fiu, Károly  (1883-1943) a devenit proprietarul moșiei. Căsătorit cu baronesa Feilitzsch Mária-Olga, fiul lor, Károly (1911-...) a fost ultimul proprietar al castelului. În anul 1946, castelul a fost transformat, aripa nordică a fost demolată, clădirea căpătînd forma literei „L”. După naționalizare, în anul 1954 s-a mutat școala generală din comună în clădire.

Castelul cu un singur nivel a avut inițial forma literei „U”, iar ca urmare a reconstrucției a căpătat forma literei „L”, pierzând simetria originală. Colțul din stânga a fațadei principale a suferit modificări însemnate: s-a mai adăugat un etaj și s-a construit un balcon din metal. În trecut, ferestrele aveau formă semicirculară, dar ulterior și aceste ferestre au fost modificate. Fațada a fost decorată cu pervaze, la fel și ferestrele. Consoanele din metal nu au fost îndepărtate în timpul lucrărilor de renovare. Castelul avea 18 camere, iar în salonul cu cele două coloane dorice a fost decorat cu portretele strămoșilor familiei Bálintitt. În această clădire a fost păstrată și biblioteca, dar și arhivele valoroase ale celebrului umanist maghiar, Kovacsóczy Farkas. Biblioteca cuprindea aproximativ 15.000 de volume: cărți în limba germană, maghiară, franceză și engleză, dar și numeroase lucrări ale scriitorilor ruși, traduse în limba germană.

Parcul castelului se afla pe dealul de lângă clădire, rămășițele acestui parc se mai văd și astăzi lângă iaz. Iazul din mijlocul acestui parc uriaș decorat cu numeroase flori și copaci a fost odată plin cu bărci. Drumul din grădina ducea până la scara din fața pridvorului. Pe partea stângă, în fața castelului, se afla un rând de plopi amenajate în stilul grădinilor de tip englez. În parcul de odinioară au existat și două case cu flori, dar și două fântâni. Parcul a fost construit de către Bálintitt György, parc din care au mai rămas numai câțiva copaci bătrâni, iar micul lac a devenit o mlaștină.

Formă de proprietate: după 1989, castelul a fost retrocedat familiei, momentan funționează ca grădiniță. Starea clădirii este una precară, iar parcul nu mai este ceea ce a fost în trecut.

 

Cum ajungeți aici?