Am petrecut o săptămână plină de informații, muncă și gândire împreună și vizită la castele în tabăra Ambasador Castel în Transilvania. Prelegerile și workshopurile au avut scopul de a aborda subiectul castelelor din Transilvania din mai multe puncte de vedere și de a înțelege mai bine complexitatea acestuia. Experții Pál Zoltán, Bordás Beáta și Ilyés Szabolcs au vorbit despre castele în contextul turismului, istoriei artei, respectiv management de proiecte și granturi, iar workshopurile de Desing Thinking (condus de Kun Judit), management cultural (condus de Veres Nagy Tímea) și community management (condus de Szabó Márton și Balázsi-Pál Előd) au oferit ocazia ca participanții să dobândească experiență practică în aceste domenii pe care o vor putea folosi în viitor, în legătură cu castelele din Transilvania.
În cadrul taberei am vizitat castele diverse: în stare de semiruină, în curs de renovare sau renovate, construite în stil neoclasic, baroc, momentan fără funcție sau funcționând ca și muzeu sau hotel. Proprietarii, administratorii ale acestor castele ne-au fost de mare ajutor, ne-au condus și ne-au arătat aceste comori de patrimoniu construit și am avut ocazia să cunoaștem și povestea oamenilor care au trăit odinioară printre acești pereți.
Mulțumim participanțior în tabără pentru că au ales să-și dedice timpul și cunoștințele cauzei castelelor transilvănene! Munca noastră comună va continua, împreună putem face mult pentru ca aceste castele să revină în circuitul cultural, economic și turistic din regiune și din țară.
Tabăra Ambasador Castel în Transilvania a fost realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI).
Fotografii: Sebők Botond