Popularele jocuri EduCastel au inspirat cel mai recent proiect al Castel în Transilvania, acesta oferă pentru copiii de grădiniță și școală primară un caiet de colorat în limba maghiară și română. Caietul de lucru îi va ajuta pe cei mici să cunoască castelele, conacele și viața din jurul lor. Meșteșugurile, obiceiurile și costumele din vremurile vechi prind viață într-un mod ludic, sarcinile sunt completate de scurte descrieri și texte educative.
Caietul va fi disponibil în limbile română și maghiară, în câte 400 de exemplare, și este susținut de Biroul Relații Interetnice al Guvernului României. Caietele sunt destinate castelelor, școlilor și fundațiilor care au o participare activă la revitalizarea unui castel.
Unul dintre obiectivele programului Castel în Transilvania este popularizarea castelelor și conacelor transilvănene, cunoașterea istoriei lor și consolidarea rolului lor în viața comunității. Programul vizează, de asemenea, implicarea copiilor care vizitează castelele Transilvaniei alături de părinții și profesorii lor, ale căror interese pot fi întâmpinate cu jocuri interactive, captivante. Programul Castelul din Transilvania alansat acum doi ani proiectul EduCastel, în cadrul căruia 12 dezvoltatori de jocuri au dezvoltat, cu ajutorul improvizației, jocurile EduCastel, care le permit copiilor cu vârsta cuprinsă între 4-12 ani să obțină informații valoroase, într-un mod jucăuș, atât despre castele, cât și despre epocile istorice și despre oamenii și stilul de viață, repararea urmelor istoriei castelelor. Aceste jocuri oferă învățare experiențială, copiii se pot apropia de ceea ce înseamnă aceste clădiri în trecut și înseamnă pentru comunitate în prezent.
Odată cu venirea epidemiei, copiii au avut patru ocazii să întâlnească jocurile EduCastel, la Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Zilele Castelului din Brâncovenești, Zi de familie și picnic la Castelul Gornești și Ziua Renascentistă la Castelul Kálnoky din Micloșoara – ediția III. A fost o mare plăcere pentru echipa Castel în Transilvania să fi introdus copiii în lumea castelelor în această situație atipică, iar cea mai publicată carte de lucru duce acest efort mai departe.
Programul Castelul din Transilvania a fost lansat de Grupul PONT în martie 2015, cu scopul de a dezvolta și conecta castele și conace transilvănene într-un mod atât strategic, cât și de rețea, pentru durabilitatea economică și socială pe termen lung. În ultimii 5 ani, programul a fost dezvoltat cu ajutorul experților cu o strategie de dezvoltare trilingvă și au fost lansate un site web trilingv similar și o aplicație mobilă, care conțin și completează informații despre 300 de castele transilvănene. Coaliția Castel în Transilvania s-a format în 2016 și până acum au aderat 30 de proprietari de castele transilvănene. Magazinul Castel în Transilvania a fost lansat în 2017, de unde pot fi achiziționate lucrări inspirate din castele de artiști transilvăneni, iar cumpărătorul poate folosi Fondul Castel în Transilvania. În 2019, am introdus documentarul web
interactiv History is Our Story, care prezintă situația castelelor transilvănene prin istoria a trei castele. Folosind atât limbajul artistic al documentarului, cât și instrumentele multimedia, filmul permite spectatorului / utilizatorului să exploreze castelele și poveștile lor într-un mod interactiv.