Castelul Bethlen, Arcalia
  • Codul din lista monumentelor:
  • BN-II-a-A-01614
  • Adresă:
  • comuna Șieu-Măgheruș, sat Arcalia, nr. 132
  • datare:
  • secolul al XIX-lea
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată a unei instituții publice

Moșia din Arcalia are o suprafață de 16,5 hectare și include 3 clădiri și un parc dendrologic cu mai mult de 150 de specii de plante locale și exotice. Clădirea principală a fost construită cu cca. 150 de ani în urmă și este singurul castel în stil maur-bizantin în Transilvania.

Castelul a fost construit în jurul anului 1850, la dorința Contelui Bethlen Balázs. În clădirea castelului se află o sală de conferințe cu o suprafață de 80 de metri pătrați, ceea ce înseamnă 70 de locuri, o sală de prezentări cu o suprafață de 40 de metri pătrați, ceea ce înseamnă 25 de locuri, o sală de învățare cu o suprafață de 40 de metri pătrați și o bibliotecă francofonă cu o suprafață de 25 de metri pătrați.

Parcul dendrologic înconjoară clădirea pe 16 hectare și cele 150 de specii de plante includ următoarele: brad, molid, glicină sau salcâm japonez și multe specii de arbuști și puieți din toate colțurile ale lumii. Aranjarea parcului este de asemenea specială – potecile și promenadele sunt acompaniate de molizi, salcâmi și carpeni, aceștia formând în unele locuri nu numai străzi, ci chiar și labirinturi.

Castelul din Arcalia a fost naționalizat în 1947 și funcționa ca magazin sătean, locul de staționare a mașinilor agriculturale, după aceea tabere ale pionirilor au fost organizate aici până în anul 1963, când a devenit posesia Universității „Babeș-Bolyai”. Timp de mai mult de 3 decenii Centrul de Cercetări Biologice și Geologice funcționa în această clădire și foarte mulți studenți și-au efectuat practica lor de vară aici.

Centrul din Arcalia a devenit locația multor simpozioane științifice, spectacole, tabere de creație, cursuri de vară iar, pe lângă acest fapt, și vizitatorii sunt bine primiți, însă ei nu au acces în clădirea castelului, ci numai parcul dendrologic poate fi vizitat.

 

Cum ajungeți aici?