Programul Castel în Transilvania continuă

Se lărgește Coaliția Castel în Transilvania, se vor finaliza și se vor prezenta modelele de dezvoltare pentru castelele din Vârghiș și Racoș, și urmează lansarea unui webshop dedicat programului cu produsele unice ale unor artiști din Transilvania  – Grupul PONT va realiza un nou set de acțiuni în cadrul programului Castel în Transilvania.

 

Meeting Castel în Transilvania – modele de dezvoltare Vârghiș și Racoș

Grupul PONT organizează o conferință care va avea loc în 22 aprilie 2017 la Arcuș, județul Covasna. La eveniment vor fi prezentate modelele de dezvoltare realizate pentru castelul Daniel din Vârghiș, județul Covasna și castelul Sükösd-Bethlen din Racoș, județul Brașov. În realizarea acestor  modele pe lângă experți, au fost implicați inclusiv 37 de tineri care au elaborat idei de proiecte sustenabile în cadrul taberei CASTEL FORMULA din decembrie 2016. Participarea la conferință este deschisă tuturor interesați de revitalizarea castelelor, administratorilor și proprietarilor de castele, și experților. Cei care doresc să participe le conferință sunt rugați să se înregistreze completând următorul formular online: https://goo.gl/pluR6D

Partenerul Grupului PONT în organizarea conferinței este Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna.

 

Coaliția Castel în Transilvania

Coaliția a luat naștere în septembrie 2016, și este formată în momentul de față din 18 de membri – proprietari și administratori de castele și conace din Transilvania. Coaliția are ca scop planificarea și realizarea unor intervenții preventive, de restaurare și de promovare a celor 30 de edificii care fac parte din coaliție. Activitatea coaliției este coordonată de către Grupul PONT în colaborare cu experți în domenii strâns legate de restaurarea și revitalizare monumentelor istorice. Până la sfârșitul lunii aprilie 2017 inițiatorii intenționează lărgirea coaliției până la 30 de membri.

 

Fondul Castel în Transilvania

Fondul a fost înființat tot în anul 2016 de către Grupul PONT în cadrul proiectului, și are menirea să sprijine activitățile coaliției și ale comunității prin organizarea unor campanii și evenimente de strângere de fonduri și prin alte activități de sprijin. Prima campanie de strângere de fonduri va fi lansată în aprilie 2017 cu ocazia lansării webshop-ului Castel în Transilvania care va comercializa produse de design din Transilvania. Conceptul construiește pe principiul că pe lângă procurarea unor produse de înaltă calitate, cumpărătorul va susține de asemenea programul Castel în Transilvania. Prin alegerea acestor produse unice, cumpărătorul va procura niște cadouri deosebite, și în același timp va contribui la susținerea proiectului Castel în Transilvania.

 

Activitățile care urmează să fie organizate până la sfârșitul lunii aprilie 2017 fac parte din proiectul „Castel în Transilvania – strategie și modele de dezvoltare”, finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – schema granturi mici, finanțat prin Mecanismul financiar SEE 2009–2014 cu o sumă de 454.950,74 RON.

 

 

Despre proiectul Castel în Transilvania

Grupul PONT a lansat un proces strategic de anvergură în martie 2015 prin proiectul „Castel în Transilvania – strategie și modele de dezvoltare”. Scopul programului „Castel în Transilvania” este crearea unei rețele, abordări strategice și viziuni pe termen lung pentru valorificarea potențialului economic și social al castelelor din Transilvania prin intermediul unor metode de planificare locală și regională, de atragere a resurselor alternative necesare restaurării, punerii în funcțiune și prin crearea unei rețele de informare și de experți din domenii cu rol important în atingerea sustenabilității acestui segment al patrimoniului cultural construit.