- Codul din lista monumentelor:
- AB-II-a-B-00380
- Adresă:
- oraș Ocna Mureș, sat Uioara de Sus, fără număr
- datare:
- secolul al XVIII-lea
- Formă de proprietate:
- proprietate privată
Una dintre cele mai frumoase reședințe nobiliare din Transilvania se privește astăzi spre Mureș. Moșia din Ocna Mureș a primit-o János Gálfi (dec. în 1593) în 1581 de la István Báthory. Gálfi a fost executat de un alt membru al familiei Báthory, de către Zsigmond, așa că moșia a intrat în proprietatea soției principelui, Mária Krisztierna Habsburg, ca cadou de logodnă. În anul 1660 Gábor Bethlen a dăruit castelul lui Mózes Székely cel tânăr, iar sub domnia lui György Rákóczi al II-lea l-a primit Mihály Mikes al III-lea.
Primul castel fortificat a fost construit de Gálfi, iar în 1742 contele István Mikes al II-lea (1708–1761) a construit aici, folosind elementele arhitecturale ale vechiului castel, un castel în stil baroc. În octombrie 1848 reședința a fost distrusă de trupele lui Simion Prodan, iar în 1854 a cumpărat castelul de la Benedek Mikes IV contele Imre Mikó de Hídvég (1805–1876), vărul lui Benedek. Noul proprietar a reconstruit castelul după planurile arhitectului clujean Anton Kagerbauer în stil neogotic, de inspiraţie romantică.
Castelul de plan pătrat păstrează multe caracteristici ale clădirii baroce. Fațada principală este deschisă spre Mureş printr-un balcon susţinut de console bogat decorate, iar deasupra se află o intrare principală cu trei deschideri. Pe cele două colțuri ale fațadei sunt două balcoane închise. Fațadele laterale sunt construite similar, cu sculpturi neogotice, elemente de fier forjat, arhivoltă și ferestre cu închidere dreaptă. Tavanul salonului a fost împodobit cu picturi care imitau casete (de lemn) pictate.
Datorită faptului că familia Mikó de la Hídvég a stins cu contele Imre Mikó, moșia de la Ocna Mureș a intrat în posesia nepotului lui, contele Ádám Teleki (1867–1918). Moștenitorii lui Ádám Teleki au revendicat castelul, clădirea a fost restituită familiei Teleki în 2007.