Bethlen-Batthány kastély, Élesd
  • Műemlékvédelmi kód:
  • BH-II-m-B-01097
  • cím:
  • Élesd (Aleșd), 1. Decembrie u., 3. sz.
  • datálás:
  • XIX. század
  • tulajdonforma:
  • köztulajdon

A Batthyány-Bethlen kastélyt gróf Batthyány József építtette a XIX. században klasszicizáló barokk stílusban. Gróf Bethlen Aladár 1887-ben lett a tulajdonosa, amikor feleségül vette Batthyány gróf Vilma nevű leányát. Ekkor kisebb átalakításokra is sor került.

Az impériumváltást követően, 1920-ban Iacob Samuel pestesi pap vásárolta meg az ingatlant, 1939-ig ortodox istentiszteleteket tartottak a kastély egyik szárnyában, 1950-ben már a rajoni néptanács székhelye volt, 1968-tól lakatosműhely, majd pedig a kórház otthona lett. A 2007. évi felújítások során valamennyi nyílászáróját műanyagra cserélték ki.

A kastély U alaprajzú, egyemeletes, főhomlokzata a főútra néz. A földszintet az emelettől hangsúlyos övpárkány választja el, az ablakok kereteltek, a földszinten egyenes záródásúak, konzolos, záróköves, szegmensíves szemöldökkel rendelkeznek. Az emeletiek egyenes záródásúak, konzolos könyöklőpárkánnyal és díszes, egyenes szemöldökkel látták el őket. Az enyhén előreugró középrizalit középtengelyében szegmensíves bejárat található, két oldalán egy-egy záróköves szemöldökű ablakkal. Az emeleti, díszes szemöldökű ablakokat ion fejezetes pilaszterek tagolják. A rizalitot timpanon zárja le. A rizalit két oldalán a főhomlokzat öt-öt tengelyes. Az emeleti ablakokat tükrök választják el egymástól. Az épület jobb oldalán a nagyméretű barokk kapu, a bal oldalon pedig hét ion fejezetű oszlopon nyugvó, üvegtetős terasz található. A hátsó homlokzat közepén erősen előreugró rizalit áll egy gazdagon keretezett bejárati ajtóval, az emeleten két keretelt, közös szemöldökkel és párkánnyal ellátott ikerablak látható, oldalukon ion fejezetes pilaszterekkel. A hátsó homlokzat valamennyi nyílászárója a főhomlokzatéhoz hasonlít. A hátsó homlokzat végeihez egy-egy emeletes szárny tartozik, az U szárai, ezekben a lépcsőházak találhatóak. A jobb oldali szárny oldalán helyezték el a főbejáratot, az épület földszintje sávozott kivitelezésű. A hajdani kastélykertet lebetonozták.

Tulajdonviszony: az élesdi kórház működik benne.

Hogyan juthat ide?