Castelul Bethlen-Haller, Cetatea de Baltă
  • Codul din lista monumentelor:
  • AB-II-a-A-00201
  • Adresă:
  • comuna Cetatea de Baltă, sat Cetatea de Baltă, str. Libertăţii
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Vechiul castel din Cetatea de Baltă se afla lângă sat, într-o zonă mlăștinoasă de pe lângă râul Târnava, de aici vine denumirea românească a localității, Cetatea de Baltă. Cetatea a fost distrusă în timpul invaziei mongole iar noul castel a fost atestat documentar în 1321.

Regele Matia Corvin a donat castelul voievodului transilvănean Pongrácz János, după moartea căruia castelul ajunge în posesia lui Ștefan cel Mare al Moldovei ca feudă. După moartea lui Ștefan cel Mare, castelul trece la fiul său, Bogdan Vodă, și prin decizie a Dietei, următorul voievod, Petru Rareș, ca susținător al lui Ferdinand I, în 1538 pierde castelul, care este distrus în anul 1565. În anul 1622, fratele mai mic al lui Bethlen Gábor, Bethlen István este cel care ordonă construirea castelului dreptunghiular de azi, cu turnuri pe colțuri în formă cilindrică pe locul unui vechi conac. După mai mulți proprietari, castelul a fost cumpărat în anul 1758 de către Bethlen Gábor de la Trezorerie. Prin schimb, în 1764, castelul ajunge în proprietatea fratelui lui Gábor, Miklós, care construiește o scară nouă, distruge zidul cetății, și mai ordonă adăugarea unei capele, grajduri și unei porți (distrusă în 1972). Comemorând aceste lucrări, placa din spatele clădirii datează din 1773. În 1884, moșia trece în proprietatea contelui Haller Jenő, care l-a câștigat jucând cărți.

În luptele din 1944, zidurile castelului s-au deteriorat. A fost folosit ca grânar, clădire de birouri și din anii ’70, fabrica Jidvei folosea crama uriașă a castelului.

Formă de proprietate: proprietarul cramei Jidvei a cumpărat castelul cu condiția renovării clădirii.

 

 

Cum ajungeți aici?