Castelul Bornemissza, Ilia
  • Codul din lista monumentelor:
  • -
  • Adresă:
  • comuna Ilia, sat Ilia, str. Libertății, nr. 69
  • datare:
  • secolul al XIX-lea

Castelul de astăzi a fost construit în stil clasicist de baronul Bornemissza (II.) Ignác la mijlocul secolului al 19-lea. La construirea castelului au folosit materiale și din ruinele Conacului Bethlen-Thököly, în special elementele de piatră ale turnului-casă și cele ale casei de poartă. Coloanele toscane la fațada dinspre curte reflectă cel mai elocevent stilul clasicist. Imobilul are forma de U, și cu clădirile sale laterale cu peristil ne amintește de castelul de la Drag.

Baronul Bornemissza (I.) János și-a căpătat moșia de la contesa Bethlen Kata în anul 1716. Fiul său, Bornemissza (I.) Ignác a continuat să dezvolte proprietatea familiei în anii 1740: el a devenit proprietarul satului Ilia și altor 18 sate învecinate. El a păstrat castelul pentru proprie folosință, în timp ce fratele său, Pál, și-a construit un conac. Granarul imens (relevant și din punct de vedere arhitectural) construit la sfârșitul secolului al 18-lea de către Bornemissza (III.) János, fiul lui (I) Ignác, locotenent major al județului Alba, reflectă rolul economic imens al moșiei în viața întregii regiuni. Castelul de astăzi a fost construit în stil clasicist de baronul Bornemissza (II.) Ignác la mijlocul secolului al 19-lea. La construirea castelului au folosit materiale și din ruinele Conacului Bethlen-Thököly, în special elementele de piatră ale turnului-casă și cele ale casei de poartă. Coloanele toscane la fațada dinspre curte reflectă cel mai elocevent stilul clasicist. Imobilul are forma de U, și cu clădirile sale laterale cu peristil ne amintește de castelul de la Drag.

La începutul secolului al 20-lea moșia din Ilia a aparținut baronului Bornemissza Tivadar, fiul lui (II.) Ignác, și soției sale, baroana Jósika Róza. Ei au reamenajat castelul conform  trendurilor curente din acea perioadă, astfel, castelul și-a căpătat forma sa de astăzi și a primit și elemente noi, cum ar fi noua fațadă dinspre parc. Stilul eclectic este reflectat în special de fațada principală a castelului, care are ferestre mari semicirculare și un risalit central cu coloane și cu timpan triunghiular. După naționalizare castelul a funcționat ca spital. Astăzi este abandonat și este într-o stare degradată.

Cum ajungeți aici?