Bornemissza-kastély, Marosillye
  • Műemlékvédelmi kód:
  • -
  • cím:
  • Marosillye (Ilia), Libertății u., 69 sz.
  • datálás:

Br. Bornemissza (II.) Ignác egy évszázaddal később az elromosodott Bethlen-Thököly udvarház, a lakótorony és az egykori kapuépület bontásából származó kövekből építette a XIX. század közepén a klasszicista kastélyt. A korszakra jellemző építészeti jegyeket az udvar felőli homlokzat őrzi toszkán oszlopsor formájában. Az épület U tervrajzú kialakítása a keresztszárnyon végigfutó oszlopcsarnokkal a drági kastélyra emlékeztet.

A marosillyei birtokot br. Bornemissza (I.) János, a család vagyonának megalapozója szerezte meg gr. Bethlen Katától 1716-ban. A fia, Bornemissza (I.) Ignác az 1740-es években tovább gyarapította a birtokot, megszerezte a teljes uradalmat és a hozzá tartozó 18 falut is. Az ő kezében maradt a Bethlen-kastély, és az öccse, Pál, udvarházat építettett magának. A birtok egykori gazdasági erejét jól érzékelteti a nagyméretű, építészetileg is jelentős gabonás megépítése valamikor a XVIII. század végén, amely valószínűleg (I.) Ignác fia, Bornemissza (III.) János hunyadi főispán nevéhez fűződik. Br. Bornemissza (II.) Ignác egy évszázaddal később az elromosodott Bethlen-Thököly udvarház, a lakótorony és az egykori kapuépület bontásából származó kövekből építette a XIX. század közepén a klasszicista kastélyt. A korszakra jellemző építészeti jegyeket az udvar felőli homlokzat őrzi toszkán oszlopsor formájában. Az épület U tervrajzú kialakítása a keresztszárnyon végigfutó oszlopcsarnokkal a drági kastélyra emlékeztet.

A századfordulón a marosillyei birtok (II.) Ignác fiának, br. Bornemissza Tivadar és felesége, br.  Jósika Róza kezén volt. Az ő megbízásukból nyerte el a kastély a ma látható formáját, és kapott a park felőli homlokzat a kornak megfelelő kialakítást. Az eklektika építészetét a kastély főhomlokzata képviseli nagyméretű, félköríves záródású ablakaival, illetve pilaszterekkel díszített, oszlopos középrizalitjával, melyet háromszögű timpanon koronáz.

Az épületben az államosítás után kórház működött, ma már romosan, üresen áll.

 

Hogyan juthat ide?