Castelul Csáky, Almașu
  • Codul din lista monumentelor:
  • SJ-II-a-B-05010
  • Adresă:
  • comuna Almașu, sat Almașu, nr. 316
  • datare:

Predecesorii familiei Csáky s-au stabilit în sat la sfârșitul secolului al 16-lea, când Báthory Zsigmond, principele Transilvaniei, a donat moșia lui Csáky István, comandantului oștirii Transilvaniei. El a început să construiască un castel în stil clasic în 1808. La vremea aceea acel castel era cea mai prestigioasă cladire din întreaga regiune.

Localitatea Almașu a fost înregistrată în documentele oficiale, începând cu secolul al 13-lea. Înainte de invazia tătară era acolo o mănăstire benedictină, care a fost complet distrusă în secolele următoare. Pe lângă mănăstire, în secolul al 13-lea a fost construită o cetate, care a aparținut familiei Csáky începând din secolul al 17-lea. Familia Csáky a început să construiască un castel în localitate în secolul al 19-lea, ruinele căruia pot fi văzute astăzi. Predecesorii familiei Csáky s-au stabilit în sat la sfârșitul secolului al 16-lea, când Báthory Zsigmond, principele Transilvaniei, a donat moșia lui Csáky István, comandantului oștirii Transilvaniei. El a început să construiască un castel în stil clasic în 1808. La vremea aceea acel castel era cea mai prestigioasă cladire din întreaga regiune. Clădirea cu plan longitudinal nu avea etaje. Mai multe elemente ale cetății medievale din apropiere – abandonată deja la vremea aceea -, cum ar fi pietre sculptate și rame de uși și rame de ferestre, au fost folosite la construirea acestui castel nou.

Astăzi castelul este abandonat, nu are acoperiș ci doar câțiva pereți, pe care se pot vedea încă ornamentele originale. Clădirea este într-o stare foarte agravată, conservarea ei este aproape fără speranță.

 

Cum ajungeți aici?