Csekonics-kastély, Zsombolya
  • Műemlékvédelmi kód:
  • TM-II-m-B-06243
  • cím:
  • Zsombolya (Jimbolia), Tudor Vladimirescu u., 81 sz.

Az egyik legnagyobb uradalom a Bánságban a Csekonics család zsombolyai uradalma volt, mely korszerű gazdálkodásával példaként szolgált még Nyugat Európa országai számára is. A több mint 140 év alatt, amíg ezen területen „uralkodott” és tevékenykedett a család, jelentős épületállományt hozott létre.

"Itt, az egykori Monarchia egyik legfejlettebb nemesi birtokán, a zsombolyai uradalomban, mely a XVIII. évszázad végétől a XX. század elejéig hatalmas fejlődésen ment keresztül, számos értékes épület található még ma is. A különböző funkciójú épületeknek lakó-, gazdasági-, ipari- vagy vallási rendeltetésük volt, más-más anyagokból épültek, más volt az építészeti nyelvezetük, mégis egy kerek egészet alkottak, melyen belül minden tökéletesen működött." (SZILÁGYI Mária–TUFEGDŽIĆ: Elfeledett örökség - A Csekonics család zsombolyai uradalmának épített öröksége, Anica 2014)

Az Ybl Miklós által tervezett korábbi kastélyépületet 1937-ben a Csekonics család gazdasági nehézségek miatt lebontatta. Erről az eredeti kastélyról Fekete J. Csaba így írt: "A zsombolyai kastélykertben, szabadon álló főépületéhez különálló melléképületek (nagykonyha, kocsiszín–istálló) tartoztak. A kastély főbejárata egy kocsifelhajtóból volt megközelíthető, s egy viszonylag szűk lépcsősor vezetett a földszinti, galériás kialakítású kétszintes előcsarnokba. A főbejárat mellett egy inasszoba nyílt. Az előcsarnokból a kerti traktusban, az érkezés irányában egyszerre az ebédlőt – mellette a tálalóval – és a grófnői nagyszalont lehetett megközelíteni. Ez utóbbi másik oldalán – haránttengelyben – következett Cziráky Konstancia lakosztálya, mellette, az előcsarnokból közvetlenül is megközelítően gróf Csekonics Endre lakosztálya helyezkedett el. A két lakosztály párhuzamos, tengelyre fűzött helyiségei harántirányban, közvetlenül nem voltak átjárhatók, közöttük egy belső kiszolgáló folyosó húzódott. A grófnői lakosztály a kisszalonnal (boudoir) kapcsolódott a társasági termekhez. A kisszalon folytatásában az úrnői hálószoba, mellette az alkóvos kialakítású fürdő és öltözőszoba (toilette) – egy closette rejtett kialakításával – következett, majd a gyermekszoba zárta a teremsort. Ez utóbbi két helyiség a kiszolgáló folyosóról is megközelíthető volt. A grófi lakosztályban a már említett grófi szalon után az írószoba következett, amelyből egy átjárón keresztül lehetett megközelíteni Csekonics Endre hálószobáját. Az átjáróból egy kis closette-helyiség is nyílt. A grófi hálószoba, a komornyik szobájával, valamint a belső kiszolgáló folyosóval is közvetlen átjárhatósággal állt kapcsolatban. A belső kiszolgáló folyosóról a női lakosztály folytatásában nyílt a komorna szobája, szemben vele egy kávékonyha, mögötte a ruhatár helyiségével (garderobe). A személyzet számára a folyosóról nyíló closette fülke közösen volt használható. Az emelet megközelítésére e kiszolgáló folyosóról felvezető melléklépcső, valamint az előcsarnokból nyíló kis főlépcső szolgált." (Fekete J. Csaba: EGY GONDOLAT, KÉT KASTÉLY: ZSOMBOLYA-CSITÓ, Ó-KÍGYÓS)

Hogyan juthat ide?