Haller-kastély, Kerelőszentpál
  • Műemlékvédelmi kód:
  • MS-II-a-A-15798
  • cím:
  • Kerelőszentpál (Sânpaul), 264. sz.
  • tulajdonforma:
  • egyházi tulajdon

A ma romjaiban fennálló, "U" alaprajzú, barokk épületet Haller Gábor emeltette 1760-ban. Stílusa közeli kapcsolatban van a gödöllői Grassalkovich-kastéllyal és körével, melyet a két birtokos család közti szoros rokoni kapcsolat magyaráz. A kastélyt egykor pompás franciakert övezte számos kerti létesítménnyel, házacskával, kőasztallal, tavacskákkal.

Az első kastélyt Alárdi Ferenc építtette itt a 16. században. 1575-ben Báthori István erdélyi fejedelem hadai súlyosan megrongálták. 1610-ben a birtokot megszerző, nürnbergi származású hallerkői Haller család a romos kastély köveiből új kastélyt emeltetett. A kastélyt végül az építtető Haller István fia, János fejeztette be 1674-ben. Ez az épület a Rákóczi-szabadságharc idején semmisült meg.

A ma romjaiban fennálló, "U" alaprajzú, barokk épületet Haller Gábor emeltette 1760-ban. Stílusa közeli kapcsolatban van a gödöllői Grassalkovich-kastéllyal és körével, melyet a két birtokos család közti szoros rokoni kapcsolat magyaráz. Udvari homlokzatán árkádsor fut végig. Leghangsúlyosabb része az épület tengelyében álló, pavilonszerű központi rész, melyet egykor látványos barokk manzárdtető fedett, s melyet az udvar felé háromtengelyes rizalit emel ki. A kastélyt egykor pompás franciakert övezte számos kerti létesítménnyel, házacskával, kőasztallal, tavacskákkal.

A Haller család egészen az 1945-öt követő kommunista hatalomátvételig birtokolta az épületet. Az innen deportált tulajdonosok helyét az államosított kastélyban lakások, iskola, majd raktár vette át. Berendezése - bútorzata, drága szőnyegei, képzőművészeti alkotásai - eltűntek, megsemmisültek. Végül a minden karbantartást nélkülöző épületet kiürítették, maradék értékeit szétlopták. Minden éghető fa alkatrészét, gerendáját, nyílászáróját, parkettáját tüzelőnek használták fel, tetőcserepeit elhordták, kályháit szétverték. Parkja a felismerhetetlenségig tönkrement.

Tulajdonviszony: az 1989-es változásokat követően évtizedes pereskedés révén a Haller-örökösök: Haller Ilona és férje, visszakapták a kastélyt, amelyet végül a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek ajándékoztak.

 

 

Hogyan juthat ide?