Lázár-kastély, Sófalva
  • Műemlékvédelmi kód:
  • BN-II-m-B-01695
  • cím:
  • Sófalva (SĂRATA), 204. sz.
  • datálás:
  • tulajdonforma:
  • magántulajdon

A Sombory-Lázár kastély építéséről ellentmondásos információk vannak: egyes források szerint 1835-ben építtette a Szilágy megyei Magyarzsomborról ideérkező Sombory János és felesége, Tholdy Rozália. Más források szerint a ma is álló kastély valójában a XX. század elején épült gróf Lázár Imre és Sombory Irma megrendelésére.

A Sombory-Lázár kastély építéséről ellentmondásos információk vannak: egyes források szerint 1835-ben építtette a Szilágy megyei Magyarzsomborról ide érkező Sombory János és felesége, Tholdy Rozália, és nekik nem lévén gyermekük a birtokot később az úr unokahúga, Sombory Irma örökölte. Ugyanezen feltételezés szerint a Lázárok ugyancsak a XIX. században Gyergyószárhegyről érkeztek ide, mikor az örökös Sombory Irmát feleségül vette gróf Lázár Imre. Más források szerint a ma is álló kastély valójában a XX. század elején épült gróf Lázár Imre és Sombory Irma megrendelésére.

A kastély U alakú alaprajz szerint épült neoklasszicista stílusban, főhomlokzatán két sarokrizolittal, amelyek közül az északi emeletes kialakítású, így azt a hatást kelti, mintha saroktorony lenne. Az emeleti szinten az épület sarkait és az ablakokat kompozit fejezetes pilaszterek emelik ki, ugyanezen célból a földszinten egyszerű falsávokat használtak. A főhomlokzat középtengelyében oszlopos, timpanonos portikusz épült, amelynek oromfalán még látható a családi kettőscímer maradványa. Az alsó szinten tizenegy, az emeleten két szoba található. Az épület mögött egykor hatalmas park volt, ma azonban a kastély előtt van csak néhány fa. Az államosítás után a kastély előbb a vasúti vállalat használatába került, majd a helyi általános iskolának adott otthont, később pedig a Beszterce megyei táblabíróság használta. A ‘70-es években új szárnnyal bővítették az épületet, hozzáépítettek egy jellegtelen konyhát és étkezőrészt. 

Az államosítás előtt a Vass család tulajdonában volt, és mivel egy bizonyos Liviu Teofil Somesan nevű ember segített gondozni a család egy idős tagját, megtették egyik örökösüknek. Az épületet a Vass család és Teofil Somesan kapták vissza, jelenleg eladó.

 

Hogyan juthat ide?