Castelul Mikes, Budila
  • Codul din lista monumentelor:
  • BV-II-m-A-11617
  • Adresă:
  • Budila nr. 592
  • datare:

Castelul simplu construit la sfârșitul secolului al XIX-lea este o clădire cu un singur etaj, a cărei fațadă principală este accentuată de rezalit. Rezalitul central se află pe axa simetrică a clădirii. Intrarea principală, aflată în mijlocul clădirii cu trei volume alipite, este accesibilă prin niște scări.

Rezalitele de colț sunt de două axe, iar perechile de ferestre cu închidere dreaptă sunt ornate cu ancadramente semicirculare. Toate cele trei rezalite se termină într-un fronton triunghiular. Niște scări de piatră, prăbușite, aflate pe fațada dinspre parcul de odinioară, fac accesul în terasa de lemn aflată pe clădire. Azi, elementele terasei s-au deteriorat, iar ferestrele clădirii lipsesc.

Primul și ultimul proprietar al castelului a fost Mikes (V) Zsigmond, de la care clădirea a fost confiscată în timpul naționalizării. În timpul comunismului, în castel a funcționat mai întâi o instituție de corecție pentru fete, apoi din 1964 până în 1982, un liceu agricol, apoi o companie privată a înființat aici o fermă de porci. După spusele localnicilor, porcii au ros majoritatea pereților, podeaua s-a putrezit, ferestrele s-au distrus. De atunci, castelul se află într-o stare deplorabilă, nu are țigle și lemnele putrezesc. Moștenitorii familiei Mikes au solicitat restituirea castelului.

Cum ajungeți aici?