Pongrácz-kastély, Nagykágya
  • Műemlékvédelmi kód:
  • -
  • cím:
  • Nagykágya (Cadea Mare)
  • datálás:

A Partiumban, a magyar határtól alig pár kilométerre fekvő magyar falu Árpád-kori eredetű. A falu északi széle közelében álló kastély magjául szolgáló földszintes, klasszicista stílusú kúriát 1820-ban építtette fel a faluban birtokokkal rendelkező Lónyay József császári és királyi kamarás. Vilma lányának Pongrácz Ödön huszár ezredessel kötött házassága révén jutott a birtok és a kastély az ősi Pongrácz család kezébe. Pongrácz Vilmos 1895-ben emeletes kastéllyá építtette át a házat. Ekkor alakult ki a mai, historizáló stílusú épület.

Az egyszerű, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület főhomlokzatának szimmetria tengelyében van a főbejárat, mely fölé 4 oszlopon nyugvó erkélyt építettek, amely az emeleti reprezentatív teremből közelíthető meg. Az épülethez egykor jelentős kert, illetve az épület mögött park tartozott, melynek ma már csak erősen elvadult, elpusztult maradványai várják sorsuk jobbra fordulását. A parktól délre, mezőgazdasági terület közepén áll a Pongráczok egykori családi sírkápolnája. 

A Pongráczok 1944-ig birtokolták a kastélyt, amelyet ezután a román állam elvett és – máig – szociális intézményt működtet benne. A család leszármazottai hosszadalmas perben igyekeznek visszaszerezni – a törvény szerint nekik visszajáró – birtokot. 

 

Hogyan juthat ide?