Varjúvár, Sztána
  • Műemlékvédelmi kód:
  • -
  • cím:
  • Sztána (Stana)
  • datálás:

Legnevezetesebb az a Varjúvárnak nevezett villa, amelyet Kós 1909-ben a maga számára tervezett és épített fel 1910-ben. Ezt kezdetben csupán nyaralóként használta, majd az I. világháború után ide is költözött. 1925-ben, szintén saját tervei alapján bővítette az épületet. A házban több nevezetes író is megfordult, így pl. Móricz Zsigmond és Dsida Jenő is.

Sztána Árpád-kori eredetű, ma román-magyar vegyes lakosságú falu az Erdély nyugati kapujában elhelyezkedő Kalotaszegen, Bánffyhunyadtól északkeletre. A falutól délre, a régi vasútállomás közelében a századfordulón előkelő villanegyed jött létre, számos szép, polgári villával. Ezek közül többet idősebb Kós Károly (1883-1977) építész, író, szerkesztő és politikus tervezett.

A II. világháború erdélyi harcainak idején, 1944. októberében a szomszédos Kalotanádasd lakói szisztematikusan kifosztották az egész sztánai üdülőtelepet, így Kós Varjúvárát is. Ugyanekkor teljesen elpusztították a villa fölötti Csiga-hegyen szintén Kós által épített, Varjú-tanya nevű épületet, ahol a művész korábban rendszeresen dolgozott. A pusztítás elől Kós 1944-ben menekülni kényszerült Sztánáról és soha sem tért már ide vissza. 

Az épület Kós Károly jellegzetes, motívumait a népi építészetből kölcsönző építészi nyelvének megfogalmazódása. Földszintje vakolatlan, tört kő falazat, míg emeleti részei fából készültek. Összetett, több-kisebb épülettömegét fedő, meredek nyeregteteje, illetve jellegzetes, kerek alaprajzú, kúpos tornya zsindellyel fedett. Jellemző az épületre, hogy Kós minden apró részletet, így az egyedi nyílászárókat, azok kilincseit és zsanérjait is művészi ízléssel megtervezte. 

Az épület ma magánszemélyek tulajdonában van, így leginkább csak kívülről látogatható. 

 

Hogyan juthat ide?