Conacul Damokos Gyula, Cernat
  • Codul din lista monumentelor:
  • CV-II-a-A-13169
  • Adresă:
  • 330, sat CERNAT; comuna CERNAT
  • datare:

Conacul a fost construit în centrul terenulul, curtea sa a fost transformat într-un parc frumos la începutul secolului 20, dar după aceea a fost distrus aproape în totalitate după naționalizare. Restaurarea parcului a început din nou după 1970, și a fost terminată cu succes. La colțul din dreapta al casei există un copac de tei celebru, despre care se spune că a fost plantat în 1882, în prezența și în onoarea marelui scriitor maghiar, Jókai Mór.

După ce procesul de naționalizare a început în 1949, clădirea a avut mai multe funcții: a fost folosit ca grânar, clinică de naștere, locuință pentru lucrători temporari și ca fermă de porci de asemenea. Pe aceste vremuri starea clădirii a început să se agraveze. Din fericire, în 1937 profesorul Haszmann Pál a venit cu ideea restaurării edificiului, și să-l transforme într-un muzeu etnografic. De atunci, muzeul și mișcarea de școală populară au adus faimă internațională pentru sat.

În pivniță există o colecție rară de sobe de metal. Curtea este bine îngrijită - aceasta a fost transformat într-un muzeu în aer liber care găzduiește mai multe clădiri vechi și porți vechi. În colțul de nord-est a curții există o altă colecție rară: aici se află cea mai mare colecție de mașini agricole din Transilvania. Ca parte a mișcării de școală populară mai multe tabere de vară au fost organizate de-a lungul anilor, unde sute de participanți au învățat arta sculpturii în lemn şi a pictatului manual pe mobilier. Conacul a fost renovat în 1993-1994 și este în stare bună.

Drepturile de proprietate: proprietate publică, găzduiește Muzeul „Haszmann Pál”.

 

Cum ajungeți aici?