Lovassy-kúria, Feketebátor
  • Műemlékvédelmi kód:
  • -
  • cím:
  • Feketebátor (Batăr)
  • datálás:
  • tulajdonforma:
  • magántulajdon

A Lovassy-kastély és a majorsági központ Feketebátortól 3–4 km-re, egy szép angolpark közepén áll. A főúri lakot 1901–1912 közötti időszakban építtette Lovassy Ferenc, késői historizáló és szecessziós stílusban. A kastély terveit ifj. Rimanóczy Kálmán készítette.

Az 1930-as években dr. Iacob Ioan ügyvéd vásárolta meg. A második világháború után itt volt az állami mezőgazdaság központja. Az 1990-es években Iacob ügyvéd örökösei visszakapták a kastélyt és eladták olaszországi befektetőknek. Ma még üresen áll, állaga rohamosan romlik. A szabadon álló, téglalap alaprajzú, részben emeletes épület főhomlokzata változatos falsíkú, középen emeletes, két végén oldalrizalittal. A főhomlokzat közepén kocsifelhajtó áll, amelynek lábazatából dupla dór oszlopok indulnak ki. A bejárat melletti pilaszterek kőbábos teraszt tartanak. A központi épületrész ablakait sávozott lizénák határolják. Az ablakok egyenes záródásúak, díszes kereteléssel. A főbejárat két oldalán nyíló ablakok farkasfogas szemöldökkel és könyöklőpárkánnyal rendelkeznek. Az emelet négytengelyes, szintén keretelt ablakokkal. A koronázópárkány alatt, mélyített mezőben, egysoros elrendezésben, fakeretelt virágmotívumok futnak körben. Az emelet jobb oldalán még egy torony épült, amelynek kívül, félig körbejárható nyitott folyosóját lombfűrész-díszítésű mellvért és árkádsor keríti.

Hátsó homlokzatát két oldalrizalit és egy középrizalit teszi mozgalmassá. A lépcsőfeljárattal rendelkező bejárat előtt portikusz áll, melynek talapzatból kiinduló páros dór fejezetes oszlopai és pilaszterei kőbábos teraszt tartanak. A bejárati ajtó félköríves záródású, felső mezejében szép kovácsoltvas rácsozat. Az emeleti rész hattengelyes. A két homlokzat bejáratai meánderdíszítésű előcsarnokba nyílnak, amelyeket hasonló díszítésű folyosó választ el. Ez kétosztatúvá teszi a földszinti részt. A csodálatos díszítésű ajtókeretek, a termek majolika-díszítései teszik elegánssá a belső tereket. Az emelet szintén kétosztatú. A bal mellékhomlokzat háromtengelyes, középen nyílik a bejárat. Az épület jobb oldalához lombfűrész-díszítésű, összetett formájú filagória vagy kioszk társul.

 

Hogyan juthat ide?