Conacul Paget, Câmpia Turzii
  • Codul din lista monumentelor:
  • CJ-II-m-B-07553
  • Adresă:
  • Câmpia Turzii
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • Proprietate publică

Conacul Paget este o clădire uriașă, cu formă asimetrică, azi, fără ornamente. Partea centrală, un turn robust, dreptunghiular, are trei etaje. Odinioară, ultimul etaj avea câte două geamuri semicirculare cu vedere spre curte, iar pe cealaltă parte câte un singur geam semicircular. Turnul era flancat de câte o aripă a clădirii, cea dinspre stânga fiind mai mare, o aripă în formă de L, puțin mai înaltă decât restul clădirii.

În 1840, John Paget (1808-1892) a venit din Anglia și s-a stabilit la Câmpia Turzii, unde și-a și început construirea conacului. În anii 1830, în Italia, Paget a făcut cunoștință cu Wesselényi Polixéna, pe atunci soția baronului Bánffy László (1795-1839). Datorită acestei femei, Paget a venit în Transilvania și apoi, în 1842, a luat-o de soție. În acest oraș mic, Paget a realizat o gospodărie model, domeniul său devenind în scurt timp locul de inovare agriculturală. El a introdus o nouă ordine economică: a efectuat lucrări de împădurire, a sădit noi soiuri de pomi fructiferi și de viță de vie, aduse din străinătate, a importat mașini agricole și animale din Anglia, a realizat o crescătorie de cai de rasă. Lângă conac erau și gospodării anexe, respectiv și un parc frumos, cu un iaz. În 1848, revoluționarii români i-au devastat conacul, i-au aruncat cărțile în iaz. Cu ajutorul guvernului englez, Paget a reușit să se reîntoarcă în conacul lui devastat, de-abia în anul 1855, moment în care, împreună cu soția sa, au încercat să restabilească gospodăria de odinioară. După această perioadă, Paget a început să se ocupe mai intens cu vinărie, devenind una dintre cele mai renumite figuri din viticultura Transilvaniei. În Câmpia Turzii, Viișoara și Csány (Ungaria) a cultivat în special soiuri de viță de vie din podgoria Bourdeaux.

Toate părțile conacului s-au construit în spirit puritan, puținele ornamente, ca de exemplu blazonul dublu amplasat pe fațada principală, au fost îndepărtate în urmă cu multe cu decenii. Conacul a fost moștenit de nepoata lui John Paget, Ilona Paget (1862-1932), care mai întâi a devenit soția contelui Teleki László (1864-1949), dar în anul 1889, a divorțat de acesta, iar în 1901, a devenit soția baronului Wesselényi (VI) Miklós (1869-1921). Sigura fiică a lor, Erzsébet (1902-1976), a devenit soția lui Máriaffy (V) Lajos (1894-1971) și au emigrat în Austria.

În 1913, Ilona Paget, a donat întreaga moșie Ministeriului Agriculturii Ungare, astfel conacul a devenit sediul Copperativei Agricole, funcție pe care a îndeplinit-o și după Tratatul de la Trianon, dar statul român a creat în clădire și un orfelinat de băieți. Între 1929-1958 clădirea a fost centru de cercetare-dezvoltare agricolă, apoi a devenit Palatul Copiilor. În prezent, conacul este proprietatea Ministeriului Educației, Tineretului și Sportului și este utilizat de Clubul Copiilor din localitate.

Cum ajungeți aici?