Conacul Petrichevich-Horváth, Păsăreni
  • Codul din lista monumentelor:
  • -
  • Adresă:
  • Păsăreni
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate publică

După elementele arhitecturale simple și puține și structura conacului, data construcției conacului ar putea fi plasată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Construcția și mobilarea conacului se leagă deja de numele lui Albert Petrichevich-Horváth, care datorită loialității lui față de Curtea de la Viena, între anii 1840–60 și-a construit o carieră strălucită în administrație.

 

Nu avem informații precise despre familia Petrichevich din Păsăreni. Familia nu figurează în rândul moșierilor din secolul al XVIII-lea, demnitarul imperial, Albert Horváth (1800–1874) este primul membru al familiei, despre care știm că avea deja moșii aici. Cel mai probabil, familia nu dispunea de moșii în Păsăreni, Albert Horváth a primit moșia după căsătoria în 1826 cu baronesa Zsuzsa Szentkereszti. Ridicarea topografică a Imperiului Habsburgic indică că pe locul conacului s-a aflat o clădire mai mică.

După elementele arhitecturale simple și puține și structura conacului, data construcției conacului ar putea fi plasată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Construcția și mobilarea conacului se leagă deja de numele lui Albert Petrichevich-Horváth, care datorită loialității lui față de Curtea de la Viena, între anii 1840–60 și-a construit o carieră strălucită în administrație. Conacul urmează caracteristica construcțiilor conacelor baroce din Transilvania, având un plan cu o prispă. Conacul a fost construit în secolul al XIX-lea în stil baroc. Prispa dispune de trei coloane cu capiteluri toscane și două intrări cu arcade. Conacul este cunoscut astăzi ca conacul Petrichevich-Horváth, dar ulterior a intrat în posesia vicecomtelui László Sándor.

În 1925, edificiul a fost cumpărat de comună, de atunci este sediul Primăriei.

 

Cum ajungeți aici?