Conacul Wass, Țaga
  • Codul din lista monumentelor:
  • CJ-II-m-B-07803
  • Adresă:
  • Țaga nr. 13
  • datare:

Castelul de azi a fost construit de Ádám Wass, în anul 1769. Castelul s-a construit în stil baroc transilvănean și inițial era o clădire cu parter și subsol, cu acoperiș tip mansardă. Clădirea avea un pridvor, două pavilioane frontale, cu plan pătrat (acestea nu s-au păstrat), un pavilion-bibliotecă cu colonadă, construit în stil baroc (aceasta nu s-a păstrat) și o parte a unui zid în formă de potcoavă, ornamentat cu coloane.

Familia Wass a ridicat două castele la Țaga, dintre care s-a păstrat doar castelul mic. György Wass, fiul mai mic al lui János Wass, a fost primul care a consolidat averea imobiliară a familiei Wass. El a fost înmormântat în 1594, pe domeniul castelului mic. Castelul mai mare a fost construit de György Wass (1658-1705), fiul lui László Wass și Anna Teleki. Acest castel a fost distrus după cel de-al Doilea Război Mondial. Sámuel Wass (1754-1812) a consolidat castelul mic de la Țaga și a construit și două fântâni arteziene în curte acesteia. După aceea, castelul a ajuns în proprietatea lui Ádám Wass (1821-1893), care a efectuat de două ori lucrări de reparații asupra castelului (în 1848 și în 1875). Ádám a contribuit în mare parte și la reamenajarea drumurilor din zonă și a promovat un proiect de placare a drumurilor cu lemn. După moartea lui György Wass (1878-1925) și Olivér Wass (1855-1932) castelul a intrat în posesia lui Albert Wass (1908-1998), fiu al lui Endre Wass (1886-1975) și nepotul lui Béla Wass (1853-) unokája volt.

Planimetria castelului este în formă dreptunghiulară, cu două turnuri scunde și patru pavilioane. Castelul este înconjurat de un mic părculeț, în fața acestuia fiind amplasate două fântâni arteziene. Din castel s-a păstrat clădirea principală, construită în stil baroc transilvănean, subsolul, parterul și șarpanta. În apropierea clădirii se află criptele funerare ale familiei, menționate în arhiva familiei din 1776.

De-a lungul anilor, fațada posterioară s-a extins. În 1946, Albert Wass a fost condamnat la moarte de către Consiliul Popular Cluj, fiind responsabil pentru evenimentele care au avut loc în timpul Războiului, iar castelul a devenit sediul Gospodăriei Agricole de Stat.

Cum ajungeți aici?