Hanna Barbara Biró
Tájépítész
  • Munkahely:
  • WEST CON CONSULTING SRL

Szakmai tevékenység rövid leírása
Tájépítészként főként parkok, közterek, különböző zöld felületek, és magánkertek tervezésével foglalkozom, de egész városrészek újragondolásában is vettem már részt. Az általános koncepciótól a legapróbb részletekig, mint a burkolatok, a növényzet és a kültéri bútorzat – a tájépítészet minden elemével foglalkozom.

www.peisagistica-consulting.ro

Eddigi releváns tapasztalat (projektek)
Olaszteleki Daniel kastély kertje, Szentsimoni Endes kúria kertje, Gyergyóremete – templom kert, temető kert, Esztelnek – kolostor kert, Sepsiszentgyörgy – 56’os emlékpark, könyvtár udvar, Csíkszereda – Márton Áron Gimnázium udvara, központi park, magánkertek tervei országszerte


Hogyan lehet releváns az ön munkája az erdélyi kastélyok fenntartható fejlesztésében?
A kastélyok szerves része a kert, az udvar, akárcsak az erdélyi hagyományos építészetben a ház az udvarral, kerttel együtt képezi az „életet”. Az erdélyi kastélyok esetében az udvari élet színtere elsősorban a kastélykert volt, így magát az épületet nem lehet a kert nékül kezelni.

A tájépítészeti egyetemen tanultam kertrestaurálást, az egyik tanárnőm  erdélyi kastélyok kertjei témában doktorált, vele sok kertet felmértünk, tanulmányoztunk, majd Fekete Alberttel, a nagy magyar kastélykert szakértővel dolgoztam együtt. Fontos, hogy a kastélyok, kertjükkel együtt  funkcionálisak legyenek, korszerűek, de ugyanakkor megőrizzék eredeti vonásaikat, hangulatukat. Sok erdélyi kastélykert átalakítható dendrológiai vagy botanikus kertté, illetve különböző rendezvények(esküvők, születésnapok, borkóstolók, klasszikus zenei események stb.) színteréül szolgálhat – következtetésképpen: jövedelmezővé tehető. Az épületek felújításához képest jóval kisebb befektetéssel lehet újravarázsolni egy kertet, lehet, hogy ezzel kéne kezdeni.