Sarolta Bíró
művészettörténész – műemlékvédő

SZAKMAI TEVÉKENYSÉG RÖVID LEÍRÁSA

2005-ben végeztem a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem-Művészettörténet szakán. Szakdolgozatomat a csíkszeredai Petőfi Sándor utca századfordulós épületeiből írtam. 2006-ban régi diáktársaimmal megalapítottuk az Erdélyi Összművészeti Egyesületet, amely a kortárs képzőművészet népszerűsítésével, vándorkiállítások szervezésével és más kortárs projektek társszervezésével foglalkozik – itt projektvezetőként pályázatok írásával és lebonyolításával, a tárlatok menedzselésével, megnyitásával, írott anyagok készítésével foglalkoztam (3 nyelven – magyar, román, angol). 2006-2008 között a csíkszeredai Eurokultúra egyesületnél tevékenykedtem projektasszisztensként kulturális és a közigazgatás átvilágítását szorgalmazó projektek keretében. 2008-2011 között Hargita Megye Tanácsánál dolgoztam a Főépítész mellett működő Örökségvédelmi irodában, helyi műemlékvédelmi pályázatok ellenőrzésével foglalkoztam. Ugyanitt később a Programok Igazgatóság Kulturális irodájában a helyi kulturális pályázatok ellenőrzésével, a pályázók számára tanácsadással, valamint a Címertervezet-elemző Bizottság titkársági munkájával foglalkoztam. Tárlatvezetőként, múzeumpedagógusként dolgoztam a Csíki Székely Múzeum időszakos kiállításain 2007-2009 között (Munkácsy, A nagybányai művésztelep, A tatárjárás c. kiállításokon). Egyesületünkkel többször szerveztünk autóbuszos kirándulásokat a Csíki-medencében a Kulturális Örökség Napja alkalmával – ezeket pályázati támogatásokból és más finanszírozásokból (szponzor) bonyolítottuk le. 2012-2014 között az Élő Erdély Egyesületnél tevékenykedtem. Jelenleg egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozom menedzser asszisztensként, a műemlékvédelemmel, művészeti programokkal szabadidőmben foglalkozom.

EDDIGI RELEVÁNS TAPASZTALAT (PROJEKTEK)

* Csíki Székely Múzeum időszakos kiállításai (Munkácsy, A nagybányai művésztelep, A tatárjárás),

* Erdélyi Összművészeti Egyesület: Studio 9, kortárs képzőművészek vándorkiállítása 2006-2009 (projektmenedzser) * Élő Erdély Egyesület: Erdély Café 2012, 2013 (projektmenedzser), Erdély Diákszemmel pályázat (projektmenedzser) * Eurokultúra egyesület: Kulturális Örökség Napjai szervezés és idegenvezetés a Csíki-medence műemlékeihez

HOGYAN LEHET RELEVÁNS AZ ÖN MUNKÁJA AZ ERDÉLYI KASTÉLYOK FENNTARTHATÓ FEJLESZTÉSÉBEN?

Van tapasztalatom projektmenedzsment terén, a műemlékvédelemben és idegen nyelvű szövegek értelmezésében és fordításában, valamint a rendezvényszervezésben, tárlatvezetésben, idegenvezetésben, múzeumpedagógiai foglalkozásokban. Jó kommunikációs készségekre tettem szert idegenvezetőként, és a nagyobb csoportokban való munka eredményeként. Fontosnak tartom a gyerekek, fiatalok bevonását a műemlékvédelmi projektekbe játékos, könnyed, interaktív módszerekkel.