Dorottya Újvári
művészettürténész
  • Munkahely:
  • Korzo Egyesület
  • E-mail:
  • doriuj@gmail.com
  • Tel:
  • 0766-636372

Szakterület: művészettörténet

Szakmai tevékenység:

Művészettörténet alapképzést és Örökségvédelem mesterképzést végeztem aBabeș-Bolyai Tudományegyetemen, kutatási területem a fotótörténet és családi fényképezés. Az interdiszciplináris megközelítéseket tartom fontosnak, mivel ezek tágabb értelmezési lehetőségeket kínálnak. Kastélyok, kúriák esetében is lényeges lenne a családi hagyatékok, archívumok (vagy akár korabeli folyóiratok) fotóanyagának felkutatása, amely nem csak a helyreállításoknál játszhat szerepet, hanem a mindennapi élet megismertetésében, ennek hiteles bemutatásában, a hely vizuális arculatának összellításában is.  

Projektek:

Már az egyetemi képzés alatt bekapcsolódtam a Korzo Egyesület projektjeibe, közös célunk Kolozsvár és a helyi értékek megismertetése egy minél szélesebb közönség számára. Fő tevékenységünk tematikus és általános városnéző séták szervezése és lebonyolítása, valamint gyerekeknek múzeumpedagógiai foglalkozások tartása. A város mellett 2015-től a gyalui Rákóczi-Barcsay várkastélyban is szoktunk vezetéseket tartani. A sétáink összeállításánál fő szempont a történeti hitelesség, építéstörténeti és művészeti jelleg kiemelése, oly módon, hogy mindenki számára érthető legyen, de a szakszerűségéből ne veszítsen.

Nem is annyira sétvezetőnek vagy idegenvezetőnek mondanám magunkat, hanem történetmesélőnek: az évszázadok során felgyűlt értékeket - legyenek azok kézzel fogható és látható javak, vagy az emlékezet öröksége - szeretnénk megismertetni és átadni, hogy élmény legyen felfedezni a környezetünket.

Hogyan lehet a munkám releváns?

Kastélyokat bemutató séták elkészítése és vezetése, általános (történeti) vagy akár tematikus témakörben. Privát és publikus (fénykép)archívumok kutatása, az anyag értelmezése és kontextusba helyezése.