Kiváló ötletek születtek Vargyas és Alsórákos fenntartható fejlesztésére

Projektötletek bemutatásával és köszönetnyilvánítással zárult az egyhetes Kastély FORMULA műhelytábor, melyet a kolozsvári PONT Csoport a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel partnerségben szervezett a Kastély Erdélyben program keretében 2016. december 9-15. között az olaszteleki Daniel-kastélyban. A táborban 37 székelyföldi fiatal 5 szakértő vezetésével a vargyasi Daniel és az alsórákosi Sükösd-Bethlen kastélyok újjáélesztési tervein dolgozott. Az interdiszciplináris FORMULA tábor alatt különböző szakterületen tanuló és dolgozó fiatalok kreatív és innovatív megoldásokat dolgoztak ki a két kastély jövőjét illetően.

A tábor zárórendezvényén az öt csapat által kidolgozott projektötleteket a facilitátorok pár sorban összegezték. Az ötletek között szerepelt kulturális központ, élménypark, pihenési és gyógyászati központ, kastélyhálózat, mesterségek iskolája és kalandjáték-központ létrehozása is a két említett kastélyban, illetve azok környezetében. A tervek változatosak és szerteágazóak, de kivétel nélkül a térség társadalmi problémáinak – a munkanélküliség, a fiatalok elvándorlása – megoldására, a turizmus és a gazdaság fejlesztésére, helyi természetes anyagok használatára, az önkéntesség népszerűsítésére, a kikapcsolódási és művészeti programok bővítésére, a helyi gasztronómia népszerűsítésére, illetve a hosszútávú fenntarthatóságra fókuszáltak. A projekttervek részletes bemutatására 2017 áprilisában kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Kastély Erdélyben – fejlesztési modellek a vargyasi és az alsórákosi kastélyok revitalizációjára című konferencia keretében.

A zárórendezvényen Farkas András, a PONT Csoport társalapítója köszönetét fejezte ki Bánffy Farkasnak és Roy Chowdhury Gergelynek, hogy közreműködtek a tábor megszervezésében; Esztergom Város Önkormányzatának a partnerségért; Veres-Nagy Tímeának, aki a csapatösszerázót vezette a tábor első napján; a tábor facilitátorainak: Kobrizsa Ádámnak, Sinkó Dánielnek, Koltai Tamásnak, Király Emesének és Paput Márknak; a tábor helyszínéül szolgáló Daniel-kastély tulajdonosainak: Rácz Lillának és Attilának, a tábor szakmai előadóinak: Fehér Jánosnak, Bíró Hannának és Rácz Lillának, illetve a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület részéről Ambrus Zsombornak és Grüman Róbertnek, Kovászna Megye Tanácsa alelnökének az együttműködésükért.

A Kastély FORMULA tábor és a konferencia abból a 105.675 RON kiegészítő támogatásból kerül megszervezésre, amelyet a PONT Csoport 2016. júliusában nyert a Kastély Erdélyben program folytatására az izlandi, liechtensteini és norvég alapokból a Kulturális és Természeti Örökség Megőrzése és Felélesztése Programon keresztül. A kiegészítő támogatásból lebonyolítandó programok 2016. októbere és 2017. áprilisa között valósulnak meg.

2015. márciusában a PONT Csoport egy átfogó stratégiai folyamatot indított el a Kastély Erdélyben program megvalósításával. A Kastély Erdélyben program célja egy olyan stratégia és hálózat kialakítása, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú gazdasági és társadalmi fenntartható hasznosítását szolgálja. Mindez helyi és regionális szintű tervezéssel, a műemléképületek restaurálására és revitalizációjára fordítható alternatív forrásbevonási lehetőségek felkutatásával, egy információs és szakértői hálózat, illetve egy támogató közösség kiépítése által valósítható meg. Ennek a folyamatnak az első mérföldköve a 2016. júniusában elkészült Stratégia, amely az erdélyi kastélyok és kúriák revitalizációjára kínál fenntartható fejlesztési modelleket és megoldásokat. A stratégia gyakorlatba ültetése legalább annyira fontos, mint magának a szakértői dokumentumnak a megszületése, éppen ezért a program következő fázisaként sor kerül ennek a stratégiának a gyakorlati alkalmazására, mégpedig a vargyasi Daniel-kastély (Kovászna megye) és az alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastély (Brassó megye) esetében.

 

A Kastély Erdélyben programról általában:

A Kastély Erdélyben program célja egy olyan stratégia és hálózat kialakítása, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú gazdasági és társadalmi fenntartható hasznosítását szolgálja. Mindezt helyi és regionális szintű tervezéssel, a műemléképületek restaurálására és revitalizációjára fordítható alternatív forrásbevonási lehetőségek felkutatásával, egy információs és szakértői hálózat, illetve egy támogató közösség kiépítése által kívánjuk megvalósítani.

KATTINTS IDE A KASTÉLY FORMULA TÁBOR FOTÓALBUM NÉZEGETÉSÉHEZ!